Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислав Чуколов: В България се внасят отпадъци заради занижен контрол

Десислав Чуколов
Снимка: БГНЕС

Отпадъци от Италия са внасяни в Румъния, но институциите в Румъния са спрели този внос, след това износът на отпадъци от Италия е насочен към България.

Депутатът от „Атака“ Десислав Чуколов зададе въпрос към министъра на околната среда Нено Димо за контрола при внос на отпадъци.

„Аз не разбрах да се упражнява надлежния контрол, който ще гарантира сигурността в общините, на гражданите, които живеят в съответните общини, където се внася, защото има информация как този боклук в Италия от едно градче отива в по-голям град, в по-голям град, минава през няколко такива депа в Италия, след това се натоварва на кораб и се носи в България“, каза Десислав Чуколов.

„Има информация, че в Италия се подменят документи на съответните служби, които би трябвало да контролират какво се изнася от Италия, а когато влиза в България, тук контролът е много занижен“, продължи той.

От 2010 г. досега се е увеличил няколко пъти вноса на отпадъци от европейски страни в България

„Първо, защото тук съществува този бизнес, получават се пари за това, че се внасят в България. Тук в България се горят в ТЕЦ-ове. В ТЕЦ-ове, когато се горят, печалбата…, произвежда се ток и се генерира и печалба от това. Но в крайна сметка тази печалба дали не е за сметка на българските граждани, от „Атака“ точно от това се интересуваме. Дали някой много печеливша схема е направил, от която той печели огромни неща, огромни пари, но за сметка на българските граждани.“

В България се внасят отпадъци заради занижен контрол, смята Десислав Чуколов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!