Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания, Германия и Холандия – предпочитаните образователни дестинации

Снимка: БГНЕС

Великобритания, Германия и Холандия продължават да бъдат най-предпочитаните образователни дестинации за родните студенти. С наближаването на ключовата за Брекзит дата - 31-ви октомври, Великобритания засилва позитивните послания и привилегии към кандидат-студентите.

Въпреки Брекзит спад в интереса към английските университети не се отчита, а Великобритания продължава да бъде най-предпочитаната образователна дестинация за родните студенти.

Политическите процеси не влияят на академичния живот, уверява образователният консултант Благовеста Евтимова. По думите й британското правителство гарантира, че независимо дали страната ще напусне ЕС, всички европейски студенти ще запазят статута си.

Революционна промяна

Досега Великобритания стимулираше чуждестранните студенти да бъдат посланици на британското образование по света. Сега страната иска да ги задържи, като им предоставя право да останат след дипломирането си и в период от 2 години да си търсят работа на място.

За българските студенти остава безплатното здравно обслужване по време на обучението, финансирането остава непокътнато (заемите в Англия, субсидиите в Шотландия), миграционните права също се запазват.

Британците искат да запазят европейските студенти, подчерта Евтимова.

Германия

След Великобритания Германия е второто място по интерес на българските младежи. Миналата година над 6000 първокурсници са заминали там. Германия е страната, която приема най-много наши бъдещи медици.

Холандия

За българските англоговорящи студенти Холандия се запазва като предпочитана дестинация. България е източноевропейската страна, която изпраща най-много студенти в страната на лалетата. Най-харесваната програма е „Бизнес мениджмънт“, следвана от „Психология“ и инженерните специалности.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!