Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн платформа помага на българчета в чужбина да учат родния език

Снимка: srichka.bg

Платформата srichka.bg е онлайн академия за преподаване на български език за българските деца, които живеят в чужбина.

„Всеки клас е разделен на три курса и всеки курс е с продължителност около 10 седмици. Всяка седмица се провеждат два урока с по два учебни часа за всеки урок“, обясни пред БНР Георги Маринов - един от създателите на платформата.

Идеята е всеки да може да учи български, независимо в кое населено място в чужбина живее

„В малките населени места няма неделни училища и би било доста времеемко и за родителите, и за децата, ако те сами решат да обучават децата си на български език. Затова ние искаме да ги подпомогнем и да дадем възможност на всяко едно дете да учи български език“, допълни Люба Овчарова в предаването „Хоризонт до обед“.

Платформата е виртуална класна стая

„Платформа за обучение позволява на учениците да си предават домашните, а на учителите - да ги проверяват, да дават обратна връзка, да ги изпитват. Дава достъп на учениците до всички учебни материали, които се използват в курса, както и за една директна комуникация между учители и ученици“, разясни Георги Маринов.

В неделните училища, поради недостиг на ученици се сформират групи с деца на различна възраст, докато платформата srichka.bg позволява да се съберат деца на една възраст.

„Ние сме гъвкави по отношение на времето, тъй че дали са в Канада или Австралия бихме могли да се приспособим“, посочи Люба Овчарова.

Основната цел е да запазят българското

„Да помогнем на всяко дете, където и да се намира да му дадем възможността да изучава български език“, каза Георги Маринов.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна