Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен ръст на жилищното строителство в САЩ през август до 12-годишен връх

Строителството на нови жилища в САЩ нарасна изненадващо силно през август до 12-годишен връх, което сякаш е знак, че по-ниските ипотечни лихви вече започват да оказват подкрепа на изпитващия проблеми жилищен пазар.

Началното жилищно строителство нарасна през август с цели 12,3% до 1,364 милиона броя жилища на годишна база при прогноза за повишение с 5% и след понижение с 1,5% до 1,215 милиона през юли, показват данни на Търговския департамент на САЩ. Това представлява най-високо ниво на началното жилищно строителство от юни 2007-а година насам.

Строителството на еднофамилни жилища се повиши с 4,4% до 919 хиляди нови домове (най-висок брой от януари насам), докато строителството на многофамилни жилища и апартаменти скочи с цели 32,8% до 445 хиляди. Трябва обаче да се има предвид, че данните за строителството на еднофамилни жилища са по-достоверен барометър за състоянието на жилищния сектор в САЩ, тъй като формират около две трети от жилищния пазар и с оглед на прекалено голямата волатилност на данните за строителството на многофамилни жилища.

В същото време разрешителните за ново строителство нараснаха през август със 7,7% до 1,419 млн. броя на годишна база, достигайки по този начин най-високо ниво от май 2007-а година. Разрешителните за строителство на еднофамилни жилища пък се повишиха с 4,5% до 868 хиляди броя, а тези за многофамилни жилища - с 13,3% до 553 хиляди.

Силните данни за август са първи сигнал, че солидното понижение на дългосрочните ипотечни лихви и предприетото от Фед през юли първо понижение на основната американската лихва от 2008-а година насам започват да оказва позитивно влияние на изпитващия трудности американски жилищен пазар през последната година.

30-годишната фиксирана ипотечна лихва спадна с цели 130 базисни пункта до осреднено ниво от 3,56%, според данни на водещата ипотечна агенция Freddie Mac. Тя може да продължи да намалява, ако тази вечер централната банка на САЩ отново понижи федералната фондова лихва с 25 базисни пункта до диапазона 1,175%-2,00%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени