Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Момяна Гунева: Не трябва да се отказваме напълно от съкратеното съдебно следствие

Снимка: БГНЕС

Наказателният кодекс не е закон, който може да бъде променян по нечие хрумване, заяви пред БНР проф. Момяна Гунева - специалист по наказателно право.

„Нашето наказателно съдопроизводство до голяма степен е забравило това, че смисълът на наказателната отговорност и на наказателното преследване е да се въздаде справедливост и този, който е засегнат от престъплението, да получи възмездие и неговото накърнено чувство за справедливост, доколкото е възможно, да бъде възстановено. Това е изпуснато от вниманието на законодателя, когато е приел, че във всички случаи трябва с 1/3 да се намали наказанието и започват едни доста насилени приемания на обстоятелствата, защото така гарантирано се получава едно по-ниско наказание. … Ние не може във всички случаи да казваме „Не“. Защо тогава наистина да не се позволи на съда. Има начини, по които това да бъде направено и те са апробирани даже в действащия Наказателен кодекс“, коментира проф. Гунева в интервю за предаването „Нещо повече“.

Според нея делата няма да се проточват с години заради това:

„Добре събраните доказателства са достатъчни и това, че лицето е признало или не обстоятелствата, няма да се отрази съществено“.

Специалистът изказа мнение, че подходът, при който изначално се изброява изчерпателно в кои случаи не може да се проведе съкратено съдебно следствие, би направил схемата объркана.

Проф. Гунева смята, че не е редно да се отказваме от практиката на съкратеното съдебно следствие. 

Според нея въпросът трябва да се реши:

„Трябва да се помисли дали пострадалите все пак нямат и те правото на определени претенции. Струва ми се, че сега е моментът да се намери един баланс“.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи предложенията на БСП, ВМРО и "Воля" да отпаднат съкратените съдебни следствия при умишлени убийства и тежка телесна повреда. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени