Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп определи Робърт О'Брайън за нов съветник по националната сигурност

Робърт О'Брайън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи в сряда Робърт О'Брайън като свой избор на поста съветник по националната сигурност в Белия дом, който да замени Джон Болтън.

Робърт О'Брайън, който понастоящем е президентски пратеник по въпросите със заложници и заложнически кризи в Държавния департамент на САЩ, има дълга история в републиканските външнополитически кръгове.

"С удоволствие съобщавам, че ще посоча Робърт К. О'Брайън, който в момента е най-успешният специален президентски пратеник по въпросите със заложници и заложнически кризи в Държавния департамент, за наш нов съветник по националната сигурност. Работих дълго и упорито с Робърт. Той ще свърши чудесна работа!", написа Тръмп в туитър.

Това ще бъде четвъртият съветник по националата сигурност по време на президенството на Тръмп след Майкъл Флин, Ейч Ар Макмастър и Джон Болтън.

Майкъл Флин подаде оставка през 2017-а година след разкритията за съмнителни контакти с руския посланик в САЩ, а Макмастър бе принуден да слезе от поста през март миналата година след разногласия с президента по ключови приоритети от външната политика.

Джон Болтън пък беше уволнен от Тръмп през миналата седмица.

Робърт О'Брайън е адвокат от Лос Анджелис, който е служил като съветник по външна политика в няколко републикански президентски кампании, занимал се с редица важни правни дела и преди това е служил на няколко длъжности в Държавния департамент, включително като алтернативен представител на Общото събрание на ООН през 2005-а година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна