Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор иска контролен механизъм за получаване на гражданство заради инвестиция

Главният прокурор беше изслушан на заседание на временната анкетна комисия за проучване на всички данни по повод изнесените в медии твърдения за скандална подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани.
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за въвеждане на контролен механизъм за лицата, които получават българско гражданство заради инвестиция. Според обвинител номер едно процедурата отваря възможността чужди граждани да се възползват от нея само за да получат паспорт на гражданин от Европейския съюз.

Цацаров коментира темата, след като беше изслушан от временната анкетна комисия за схемите по придобиване на българско гражданство от чужди граждани, създадена след аферата с продажбата на документ за български произход.

Пред журналисти той коментира критиките на Висшия адвокатски съвет към заместника му Иван Гешев, който е единствен кандидат за следващ главен прокурор:

„Всеки има право на позиция и всяка позиция трябва да бъде уважавана, независимо дали е положителна или отрицателна. Висшият адвокатски съвет, след като е приел такава позиция, има процедура, тя ще бъде представена пред Висшия съдебен съвет. В това, че Висшият адвокатски съвет има позиция, няма нищо укорително. В това, че Висшият адвокатски съвет има отрицателна позиция, пак няма нищо укорително. Единствената ми забележка е, че Гешев не кандидатства за председател на Висшия адвокатски съвет и това не променя горните две позиции“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени