Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват„Варошлийски вечери“ в Ловеч

| обновено на 19.09.19 в 17:29
Снимка: Община Ловеч

Тази вечер в Ловеч се откриват „Варошлийски вечери“. Те ще се проведат за 11-а поредна година и представят старата градска култура и бита на местните жители.

„Варошлийски вечери“ се провеждат в дните на Европейското културно наследство, които са под егидата на ЕС. Тази година темата е „Лозарството и винопроизводството в ловешкия край“.

„Акцентите винаги са различни. Може да е варошлийската кухня, може да е архитектурата на стария град, може да е Покритият мост. Изобщо Ловеч е едно уникално място със своето минало, със своята култура, където за 15 минути можеш да преминеш през различни културни пластове- от древността, през Средновековието, през Възраждането и Покритият мост препраща в съвремието“, обясни Димитрина Дренска - директор дирекция „Култура“ към Община Ловеч.

„За нас миналото е много важно, защото то е основа на настоящето и в тези дни се срещат миналото и бъдещето“, добави тя.

Организатор на „Варошлийски вечери“ в Ловеч е Регионалният исторически музей. Защо тази година акцентът е лозарството и винарството?

„Тъй като Ловеч е бил район с много силно винопроизводство. Това е било поминък на голяма част от ловчанлии и затова тази година обръщаме внимание на този традиционен ловешки поминък и трите вечери ще бъдат с акцент лозарството и винопроизводството“, обясни главният уредник в музея Елена Георгиева.

„Както всяка година Етнографският комплекс ще посрещне своите гости с вино от ловешкия край. Интересен момент ще бъде гостуването на изложбата на колегите от Регионален исторически музей Търговище, която се казва „Под лозницата“. Изложбата е посветена на винопроизводството, като ще бъдат показани различни предмети, които са свързани с производството на вино, с лозарството… в изложбена зала „Покрит мост“, добави тя.

В петък организаторите са предвидили ден на отворените врати в Етнографския комплекс. Двете къщи - Рашовата и Драсовата, представят културата и бита на ловчанлии от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Организаторите са предвидили и две изложби.

„Едната е „Площад Тодор Кирков през годините“, а втората, която ще бъде разположена в двора на Етнографския комплекс, ще бъде „Лозарството и винопроизводството в Ловеч“. Стари снимки, които показват производството на вино. Едната е края на ХIX, началото на XX век. Втората експозиция представя уредбата на ловешките домове, 30-те, 40-те години на ХХ век. Така че напълно е в традициите на Варошлийски вечери“, каза  Елена Георгиева.

Третият ден – събота, в изложбената зала „Покрит мост“ ще има детски игри и забавления, които обаче не са предназначени само за деца, а и за всички любопитни посетители, включително задачи, свързани с лозарството и винопроизводството.

В миналото са наричали града Алтън Ловеч.

„Защото е бил център на занаятчийство и търговия, процъфтявал е в определен период от своето развитие. Той е достигнал до 20 000 души, което преди Освобождението е било наистина голям брой хора, за да посрещне Освобождението вече с 4000 души в резултат на множество разорения, които е претърпял. Но въпреки всичко успял е да се възстанови и успява да развие своята търговия, своите занаяти и неслучайно 20-те години, 30-те на XX век е наричан Града на професорите, което показва една друга насока на ловешката култура“, допълни Елена Георгиева.

Както и да се развива Ловеч през годините, духът на този град се съхранява в стария квартал „Вароша“.

„Старият квартал „Вароша“ е любимо място на ловчанлии, гордост на ловчанлии. Мостът е емблема на Ловеч. Той е в герба ни и всеки ловчанлия се гордее с това уникално място. За нас Вароша е една голяма любов."

Можете да чуете репортажа в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени