Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

ТЕАТЪР & МУЗИКА

Днес и утре в Младежкия театър "Николай Бинев" е премиерата на спектакъла „По-полека“ по песни на Стефан Вълдобрев от Ваня Щерева и Стайко Мурджев. Режисьор е Владимир Люцканов. Сценографията е дело на Венелин Шурелов.

В спектакъла участват актьори, както от Младежкия театър "Николай Бинев", така и от Драматичен театър-Пловдив, специален гост е Филип Аврамов.

Стефан Вълдобрев създава оригинална музика за над 20 филма и 70 театрални постановки, за които е отличен с престижните театрални награди „Аскеер“, „Икар“, „МаксиМ“, както и награда на Обществото на независимите театрални критици за „артистизма, изяществото и нежността” на спектакъла „Малка пиеса за детска стая” (2008 г.)
През последната година осъществи поредица успешни концерти с групата „Обичайните заподозрени“. Тях ще ги видим на 11 ноември, когато е „Големият зимен концерт“ в НДК.

ИЗЛОЖБИ

  • От 11:00 ч. в Столичната библиотека (пл. „Славейков“ 4) ще бъде открита гостуващата изложба на Шанхайската библиотека „Разцъфналите цветя на Шанхай“ (стари снимки от съвременната колекция на библиотеката на Шанхай – свидетелства от последните 200 години история на Китай).

Изложбата е проектирана специално за Библиотеката на София. Всички снимки в нея се показват за пръв път.

Шанхай е бил свидетел на китайските и западни културни течения през последните 200 години. От огромното количество съвременни китайски ресурси в CNBKSY – платформата за онлайн услуги на Шанхайската библиотека, е подбрана серия от най-представителните снимки, които да възпроизведат различните характеристики и аспекти на живота в модерния Шанхай от 1840 г. до 1949 г. Тези снимки разкриват разнообразието, вариращо от архитектура и пейзажи до реклами и мода, както и много други, включително класическите сгради по крайбрежната улица „Бунд“, рекламите в списанията от всички сфери на всекидневието и очарователните шанхайски звезди. Фотографиите на различна тематика показват социалните промени в Китай през различните времена, отваряйки прозорец за нас, за да проследим миналото. Те са ценни исторически материали, за да разберем и изучим съвременен Китай.

Изложбата може да бъде разгледана до 24.09.2019 г. всеки делничен ден от 9 до 17 ч.

  • От 11.00 часа в галерия „Академия“ – НХА Държавният културен институт към министъра на външните работи и Националната художествена академия представят изложбата „Дипломация и изкуство, посветена на 140-ата годишнина от създаването на българската дипломатическа служба.
  • В галерия „Сезони“ от 18.00 часа художникът Орлин Атанасов ще събере приятели и почитатели, за да отбележи своята 40-годишна творческа дейност с изложба, наречена с многозначно „АРТефакти“.


ПРАЗНИК

Четвъртото издание на Празника на религиите в София ще премине под мотото “Живеем заедно в разбирателство, уважение и сътрудничество”.

Събитието, с основно послание за толерантност в разнообразието, се организира по инициатива на столичния кмет, Софийската света митрополия и Националния съвет на религиозните общности в България.

Шестте основни религиозни общности ще представят културна програма в рамките на празничен концерт в Столичното ларго (17 ч.), в който ще вземат участие талантливи деца и известни артисти.

Сред изпълнителите са детски хорове на различните общности, детска танцова формация “Царски деца”, даровитата млада пианистка Марина Мравова - лауреат на множество международни конкурси за пиано, изключителният млад ученик на проф. Марио Хосен – цигуларят Ясен Стаменов, както и блестящият талант - младият народен певец Антонио Симеонов. В празника ще се включат и най-малките представители на фолклорен ансамбъл “Граово” и танцьорите от танцова формация “Асти Денс”.

Към посланието за толерантност на сцената ще се присъединят Ваня Костова, Етиен Леви, Хайгашот Агасян, Нели Андреева и Сорина Богомилова, а след края на програмата публиката е поканена на организирано посещение на храмовете, разположени в четириъгълника на толерантността в столицата.

СЦЕНА

Атрактивни събития, организирани от  Китайския културен център в София с подкрепата на Столичната община и Министерство на туризма, заедно с дирекция „Култура, туризъм, радио и телевизия” на китайския град Нинбо, слагат началото на Дните на китайската култура и туризъм (акцент Нинбо)  от 19 до 26 септември т.г. в София и Варна.

Разнообразните събития започват днес в 18:00 ч., със спектакъл на открито под мотото: „Да опознаем Нинбо” на сцена пред "Театър Азарян" на НДК. ”Флашмоб изпълнения” на китайски бойни изкуства ще представят защитената от ЮНЕСКО школа от Нинбо – Нейдзяцюен, музикални изпълнения на типични китайски инструменти ще звучат под пръстите на дамски музикален състав, а любителите на китайски специалитети ще могат да дегустират характерни за Нинбо деликатеси. Желаещите ще могат да се научат да свирят на  китайски инструменти и да видят характерни за Нинбо облекла. Ще има и други подаръци и изненади, свързани с културните и туристически забележителности на китайския град с най-голямото пристанище в света.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна