Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно предаване на гала концерта за 90-годишнината от рождението на Николай Гяуров

Концерта можете да слушате директно по програма „Христо Ботев“, 20 септември, 19 часа

БНР Новини
Снимка: operasofia.bg

За концерта са поканени три поколения артисти, много от тях работили с Николай Гяуров през годините. Под палката на Елио Бонкомпани ще пеят Долора Заджик, Даниела Мадзукато, Макс Рене Козоти, Цветелина Василева, Орлин Анастасов, Калуди Калудов, Димитър Станчев, Петър Бучков, Светозар Рангелов, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Александрина Стоянова-Андреева, Атанас Младенов, Ангел Христов, Давиде Риу от школата на Райна Кабаиванска, участието на хора и оркестър Софийска опера и балет

В програмата на концерта ще се акцентира върху две заглавия, с които най-често се свързва името на Гяуров. Това са „Борис Годунов“ на Модест Мусоргски  и „Дон Карлос“ на Джузепе Верди. Освен това ще бъдат изпълнени арии от „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, “Тоска“ на Пучини, „Дон Кихот“ на Масне, „Силата на съдбата“ на Верди, „Една нощ във Венеция“ на Щраус. По време на концерта ще прозвучат видеозаписи на Николай Гяуров съхранени във  фонда на БНТ. Модератор на вечерта ще бъде Андреа Мерли, италиански журналист и сътрудник на РАИ 3 и на няколко авторитетни списания като италианското „Опера“, испанското „Опера актуал“. Свои послания към зрителите в залата са изпратили Анна Томова-Синтова и Ренато Брузон.

В 18.30 в залата на Софийската опера ще бъде открит бюст на Николай Гяуров.  
На пресконференцията преди концерта спомени за Николай Гяуров разказаха Галя Йончева – дългогодишна солистка на театъра и басът Орлин Анастасов.

Чуйте записите.

В звуковия файл чуйте разказа на акад. Пламен Карталов за започващия нов сезон на националния ни оперен театър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна