Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За жени, диагностицирани с ендометриоза и поликистозен овариален синдром

Гинеколози преглеждат безплатно за месец в АГ болница "Света София"

Първа специализирана АГ болница „Света София“ (бившата "Тина Киркова") откри едномесечна кампания за безплатни прегледи на жени с ендометриоза и поликистозен овариален синдром. Инициативата се провежда под егидата на Столичната община по повод Деня на София - 17 септември. До 17 октомври желаещите могат да се възползват от безплатен гинекологичен преглед, ултразвуково изследване и консултация при акушер-гинеколог. 

Специалистите ще преглеждат безплатно за тези две заболявания поради увеличаването на жените с тази патология и прякото им влияние върху репродуктивните им способности. И двете заболявания могат да се развият още в най-ранна възраст без никакви симптоми, посочи пред Радио София изпълнителният директор на Първа специализирана АГ болница „Света София“ д-р Гергана Коларова:

д-р Гергана КолароваСпряхме се на тези две нозологични единици, защото заболеваемостта с тях нараства във времето. Все повече жени се появяват с поликистозен овариален синдром, някои от тях имат само поликистозна структура на яйчниците, затова е необходимо да се прецизира ултразвуковият преглед, да се добавят някои допълнителни изследвания. От друга страна ендометриозата е също много сериозен проблем. Там също се увеличава броят на жените, които страдат от това заболяване. Думата "страдам" е много условна, защото и в двата случая липсва болка. Обикновено се отива на лекар, когато има някакво смущение в менструацията. И това ни накара да направим тази кампания с безплатни прегледи на вече диагностицирани жени. Не на последно място, тези две заболявания в една много сериозна степен са причина за безплодието у жената.
 
Това е поредната кампания, в която специалистите на болница "Света София" преглеждат безплатно, но първа за тези две заболявания. Болницата е едно от лечебните заведения, в което целогодишно се извършват прегледи за рак на гърдата на преподавателите от общинските училища.За поредна година през месец октомври специалистите ще се влючат и в кампанията за безплатни прегледи на всички желаещи жени, съобщи д-р Коларова.
 
Желаещите могат да се запишат на тел. 44 70 283, всеки делничен ден, от 8.00 до 13.00 ч. Датите за преглед на жени с поликистозен овариален синдром са 19, 24 септември и 3, 7 и 14 октомври. Жените, диагностицирани с ендометриоза, могат да посетят болницата на 20, 25, 26 септември и 2, 4, 9, 16, 17 октомври. Прегледите ще се провеждат от 12:00 до 14:00 ч.

Още за диагностиката и лечението на ендометриоза и поликистозен овариален синдром ще чуете в интервю с д-р Гергана Коларова в предаването "Часът на здравето" в неделя след 8:00 ч.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени