Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саксофонистът Тихомир Кръстев: Джазът е демокрация и естетика

Тихомир Кръстев
Снимка: Ани Петрова

Ще ви поканим на една джаз вечер в столицата със саксофониста Тихомир Кръстев, който свири в биг бенда на канадеца Люк Хоримото в Монреал, а днес ще има среща с българската публика в столичен бар. Тихомир Кръстев е обиколил целия свят със саксофона си, преди да се установи в Канада. Там следва джаз в университета Конкордия в Монреал. А в момента свири във Fat Kid Big Band – една мултинационална формация, където страната ни очевидно има своето силно присъствие.

"Ами с Люк заедно учихме в Конкордия. Между другото – той също е саксофонист, винаги е искал да пише музика, да аранжира, и имаше тази идея в удобно за него време, когато събере достатъчно материали, да събере и биг бенд от музиканти", каза Тихомир Кръстев.

19 души участват в музикалния състав.

"Да. Пълен биг бенд. Може би малко повече с перкусии, с двама вокалисти – изборът на хора е изцяло негов, разбира се, но той ме покани, за което му бях благодарен. И общо взето, всички в ансамбъла сме и приятели, защото участваме в разни формации в Монреал, свирим с всякакви хора. Така че няма непознати лица между нас", допълни музикантът.

Участват хора от целия свят:

"Повечето са канадци, но, разбира се, има и хора с различен бекграунд. Интересно е, защото в тази музика, според мен, липсата на бариери само може да я улесни. Някак си да постави една хубава атмосфера за такава работа", каза Тихомир Кръстев

Винаги имам желание в музиката да присъства и традиционното, защото човек винаги изхожда от нещо, което други хора са постигнали и изградили като език, ако щете.

"Човек винаги трябва да стъпва на някакви традиции и само да надгражда. Няма как да измислиш нещо напълно ново. В този смисъл и аз винаги в моята музика се ръководя от това да използвам езика, ако щете, на предходни музиканти и да прибавя нещо от себе си".

Ето, днес е облачен ден, но приятен за мен, есенен.

"Ако сега пишех музика, може би тя щеше да звучи по един начин, а в друг ден – по съвсем различен. Но мисля, че в моето свирене и в интерпретациите се опитвам повече емоционално да подхождам, така интуитивно".

"Импровизацията я има във всеки момент, защото човек, докато е на сцената, около него има някаква енергия, която зависи от тези, които го слушат. Получава се една обща енергия в залата или мястото, където човек изпълнява музика. И не бих могъл да кажа кога, каква ще бъде енергията. Някак си даже, ако ми предстои някакво участие, не се замислям какво ще се случи толкова. Оставям се на това, като тръгнат нещата, да усетя накъде отиват", допълни Тихомир Кръстев.

"Публиката е винаги отворена, според мен, защото човек не попада някъде, където се случва нещо случайно. Ако имаш афинитет, отиваш на някакво мероприятие. Има нещо, което те подтиква да си там. Мисля, че публиката винаги е благосклонна към това, което ще се случи".

"Например аз свиря на саксофон и ако свиря с пианист само, това е доста различно, защото няма барабани, няма ударни инструменти и в същото време трябва да пресъздадеш някаква пулсация, която иначе би следвало да тече от барабаниста“, каза Тихомир Кръстев. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна