Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 30% са намалели телефонните измами у нас

С близо 30% са намалели телефонните измами у нас след последните акции на МВР и прокуратурата в различни градове на страната. Това обясни пред „Хоризонт“ Златка Падинкова от Националната полиция. Очаква се след Нова година, когато в Румъния бъдат спрени продажбите на нерегистрирани карти за мобилни телефони, измамниците да опитат нови схеми.

Възрастните хора у нас продължават да са основната група, която става жертва на телефонните измамници, каза Падинкова. Въпреки зачестилите акции на МВР в различните градове на страната, все още има опити за телефонни измами. Те обаче са намалели значително. По-малки вече са и исканите суми от жертвите. Ако до преди месеци постоянно ставахме свидетели на дадени огромни количества пари и бижута, в момента подобни случаи липсват.

Сериозен е и проблемът с т.нар. "куриери" на измамниците. Понякога те се набират на случаен принцип и не липсват случаи, в които не са наясно какво точно правят.

Оказва се, че телефонните измамници не са български патент, въпреки че наши сънародници извършват подобни престъпления и в Гърция.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна