Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Даниела Марчева: Населението намалява, а делата се увеличават

Снимка: БГНЕС

В България има тенденция делата да се увеличават, независимо от това, че населението намалява, каза пред БНР Даниела Марчева – член на съдийската колегия на ВСС.

„По официални данни от 2011 г. до този момент населението на страната е намаляло с 323 291 жители. Същевременно броят на делата се е увеличил от 580 хил. на над 600 хил., т.е. 7,5% е увеличението. Съдиите са два пъти по-малко. На близо 6 млн. души население в страната броят на делата годишно е 600 хил., което е изключително много“, обясни тя в интервю за предаването „Преди всички“.

Тя предупреди обаче, че ако се започне с окрупняване на съдилища, без да е развито електронното правосъдие, това може да доведе до препятстване на достъпа до правосъдие. По думите й стартът на електронното правосъдие се предвижда да се случи след 31 декември 2020 г.

Има неразбиране, че оптимизацията означава само закриване на съдилища, подчерта още Марчева и добави, че това е и преразпределение на кадрови ресурс:

„Това е да се подсигури така, че слабите звена, където няма достатъчно кадри, да бъдат осигурени кадрово. Оптимизация на съдебна карта означава и да се въведат такива законодателни изменения, които реално да преразпределят делата между съдилищата“.

Бързината на правосъдието е свързана и с натовареността, и с ефикасността на правосъдието, и с качеството на правораздаването, отбеляза Даниела Марчева. По думите й прекомерната натовареност неминуемо води и до професионални грешки, които обаче понякога обществото отчита като морални.

Първо да се видят мотивите по делото „Полфрийман“

Не следва реакцията да е такава, без да се знаят мотивите по делото, каза Марчева по отношение на решението, според което австралиецът Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийството през 2007-а година на студента Андрей Монов, излиза предсрочно от затвора.

„Между кориците на делото може да има много доказателства за неща, които не се знаят от обществото и всъщност те да не предопределят друг резултат извън този, който съставът е постановил. А по отношение на реакцията на ВСС – имаме приети стандарти за независимост и следва да се действа в рамките на тези стандарти. Предмет на конкретна преценка от страна на колегията е как да се процедира в случая“.

Ясен език в комуникацията на съдебната система

Днес ВСС е домакин на съвместна среща на проектните екипи на Европейската мрежа на съдебните съвети. Основни акценти на този форум са независимостта, отчетността, качеството на съдебните системи в Европа, насърчаване на разбирането за и спазване на съдебната независимост, комуникацията и общуването.

Най-важният дебат, който в момента се води на тази среща, е свързан с използването на ясен език. Това е много важна тема и по отношение на нашата съдебна система, посочи Марчева и каза:  

„Това, което се взима като решение – и съдебните актове, и решенията на ВСС, ние твърде малко отделяме внимание на това те да бъдат обяснени на обществото разбираемо. Наблюдавайки обществения отзвук по отношение на някои наши решения, ми се струва, че тук имаме много какво да направим“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020