Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една пиеса, в която има много за изследване

Снимка: Даниела Манолова

Неделният радиотеатър на 22 септември от 16 часа представя пиесата „Пейзаж“ от Харолд Пинтър, постановка на режисьора Христо Симеонов-Риндо от 1997. Преводът е на Андрей Филипов.
Участват Христо Симеонов-Риндо и Велислава Стоянова.

45-минутното аудио е направено върху едноактната пиеса, написана първоначално като радиопиеса. „Пейзаж“ най-напред е излъчена на 25 април 1968 по Би Би Си Радио 3, а едва година по-късно е поставена на сцена. След това направена и на филм. През 1995 Би Би Си Радио 4 прави втора постановка по вече направен театрален спектакъл, режисиран от самия автор. 13 години по-късно, през 2008 Би Би Си прави трета радио продукция по същия текст на Пинтър, като този път авторът не е режисьор на аудиото, а изпълнява ролята на единия от двамата главни герои.

Драматургичната структура на „Пейзаж“ не се базира на сюжет и хронология, а на фрагменти, които в течение на развитието на пиесата придобиват своето значение и функция. Диалогът на той и тя, брачната двойка, прилича на два независими монолога, общуването е привидно механично, всеки като че ли се обръща към другия, за да каже нещо, но също така като че ли не е чул това, което му е казано. Речта, която чуваме, е знак за това, което не чуваме, знак на езика, скрит зад самата нея.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени