Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Една пиеса, в която има много за изследване

Снимка: Даниела Манолова

Неделният радиотеатър на 22 септември от 16 часа представя пиесата „Пейзаж“ от Харолд Пинтър, постановка на режисьора Христо Симеонов-Риндо от 1997. Преводът е на Андрей Филипов.
Участват Христо Симеонов-Риндо и Велислава Стоянова.

45-минутното аудио е направено върху едноактната пиеса, написана първоначално като радиопиеса. „Пейзаж“ най-напред е излъчена на 25 април 1968 по Би Би Си Радио 3, а едва година по-късно е поставена на сцена. След това направена и на филм. През 1995 Би Би Си Радио 4 прави втора постановка по вече направен театрален спектакъл, режисиран от самия автор. 13 години по-късно, през 2008 Би Би Си прави трета радио продукция по същия текст на Пинтър, като този път авторът не е режисьор на аудиото, а изпълнява ролята на единия от двамата главни герои.

Драматургичната структура на „Пейзаж“ не се базира на сюжет и хронология, а на фрагменти, които в течение на развитието на пиесата придобиват своето значение и функция. Диалогът на той и тя, брачната двойка, прилича на два независими монолога, общуването е привидно механично, всеки като че ли се обръща към другия, за да каже нещо, но също така като че ли не е чул това, което му е казано. Речта, която чуваме, е знак за това, което не чуваме, знак на езика, скрит зад самата нея.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020