Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сърфисти не могат без море и вятър, но настояват за по-малко пластмаса

Филмът "Море на вятъра" ни кара да се замислим и за всекидневието си

Илияна Стоилова и Йоан Колев в късометражния филм "Море на вятъра"
Водата е уникална среда, която свързва всички и всичко на нашата планета.
Ако виждаш, че нещо, което обичаш, се руши, можеш ли да стоиш безучастен?

Този въпрос задават сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев в късометражния филм "Море на вятъра", с който по нетрадиционен начин насочват вниманието ни към проблема със замърсяването на морето с пластмаса. А всъщност тя не замърсява само солената безбрежна шир (13 млн. тона пластмаса попада в морето всяка година!)…

Поемайки първото по рода си уиндсърф предизвикателство, двамата сърфисти във филма прекарват 24 часа на вода, за да изминат разстояние от 300 км от най-северната до най-южната точка на българското Черноморие. Но в лентата участват и делфини, един капитан, двама биолози… Зрителите стават свидетели на изследване на водата и биологичното разнообразие в Черно море.

Създателите на филма търсят отговорите на два изключително важни въпроса:
Колко точно е замърсено морето ни? и
Какво можем да направим, за да го променим?

Тази сутрин в студиото на Радио София гостува продуцентът на филма (заедно с Илияна Стоилова) Атанас Куцев.

Проблемът е глобален и много сериозен. Акваторията вече до такава степен е замърсена с пластмаса, че частици от нея се откриват не само в морските животни, които попадат и на трапезата, но микропластмасата вече е в човешкия организъм.

Не искахме да сочим с пръст и да стигаме до крайности. Показахме малки стъпки за ограничаване на пластмасата във всекидневието. Искахме хората да се замисля. Досега няма негативни отзиви от публиката - отбеляза Атанас Куцев.

След 12 прожекции на филма по българското черноморие, първата в столицата беше на 17 септември. Този уикенд ще участва на фестивал в Перущица. А следващата възможност да гледате "Море на вятъра" в София е на 25 септември от 18:15 ч в Дома на киното.

Чуйте разговора на  Боян Бочев и Гергана Пейкова с Атанас Куцев.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020