Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виза Недялкова: Директорът на БНР няма шанс, всеки ход е губещ

Аз бих закрила СЕМ, казва журналистката

Виза Недялкова
Снимка: Ани Петрова

В Съвета за електронни медии няма да се проведе среща между генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов и редколегията на програма „Хоризонт“, съобщиха от медийния регулатор. БСП, от своя страна, поиска създаване на анкетна комисия в парламента по случая БНР. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заговори за диктатура в действие и настоя да бъде поета политическа отговорност. Премиерът Бойко Борисов заяви, че от ГЕРБ ще се присъединят към  искането на БСП парламентарна анкетна комисия да провери спирането на програма „Хоризонт“ на 13 септември.

В предаването "Хоризонт за вас" гостува дългогодишният журналист Виза Недялкова и коментира ситуацията:

"Първо, да ви поздравя, защото поведението на хората от "Хоризонт" би дало кураж на всеки журналист. Голямо нещо направихте. Не става дума само за защита на колега, а и за защита на професионализма. Вие някак си умихте лицето на нашата доста захабена професия". 

30 години след начапото на демокрацията, а опитът за цензура, свалянето на журналисти не са останали далеч в миналото

"Тук се добави и един много интересен елемент – и то е откровена некадърност и тъпотия, глупост, "главанащина", както беше наречена от премиера. Нека почнем от СЕМ. Първо, тия госпожи от СЕМ са съвършено ненужни. Те разговарят с експерти, с вас и някак си не става въпрос за това, че те го назначиха тоя човек. А те – ни лук яли, ни лук мирисали... Очевидно това е катастрофично, което направи тоя човек! Аз бих закрила СЕМ", смята Виза Недялкова. 

Управителен съвет, генерален директор, журналистически синдикат

"Какви са тия хора? Едно време те бяха едни хора, които утвърждаваха решенията на генералния директор. Той не разбира от това. Как ще се утвърждават един друг? Ма те не разбират от това. Това нещо не функционира. То е съвършено ненужно". 

"Следващото нещо, след като се появи и контраподписка, подкрепена от КНСБ, мисля, че е крайно време да се направи един журналистически синдикат. 

Този директор няма никакъв шанс, каквото и да направи. Всеки ход е губещ. 

Това поражда въпроси не само за радиодейците

"Например. Генерален директор вика своя подчинена в парка, за да си говорят. Какво значи това? Че един човек на много висока позиция смята, че е наблюдаван, подслушван. Къде живеем? Втори въпрос: Защо той приема това, по някакъв начин той се съобразява с това. Следващ въпрос: Ако той наистина е бил заплашван, ако наистина фразите "Или тя, или аз", ... "Децата ми ще гладуват"... Какво означава това? Че в България се преследват хора, че не им се дава възможност да работят. Къде живеем? – попита отново Виза Недялкова.

Кой защитава интересите на работниците в България

"И какво – ако вие не бяхте толкова активни и солидарни – щеше реално да стане "Какво щяха да ядат децата на Силвия Великова?"

За свободата на словото

"Да, свободата на словото е нещо много важно. Ето, това, което е направила Миролюба Бенатова, това е свобода. Защото свободата не е розов облак, който ще ни обгърне и ще се почувстваме много удобно. Това е нещо вътре в теб. Няма начин някой да ти го даде. Това, за което ние можем да се борим – това са правила. Това не е свободата. Свобода не може да ти бъде дадена, разписана. Разбира се, няма да е прекрасно, ако всички журналисти станат шофьори на такси. Но да седим и да си мислим, че тая свобода я има някъде... няма да стане".

"Хоризонт" може чудесно да работи без директор

"Тъй като това е една прекрасна машина, която не можа да развали нито социализмът, нито демокрацията, нито главанащината... Кризи ще има. У нас все още е много важно как биват наричани нещата. Не какви са фактите, а какво се казва за фактите". 

Недялкова коментира отношението на Бойко Борисов по този въпрос

"Борисов не знае – много лошо, че не знае. Той знае – лошо, че знае. Няма печеливш ход. Казваш "главанаци" – това не помага. Трябва да се вземе едно решение. Този човек (генералният директор на БНР – бел.ред.) да се разкара. Просто наистина той опозори и тия, които го бяха избрали, и тия, които го заплашват, и тия, които му подкрепят решенията. Накъде от тук нататък? Така че мисля, че след време ще имате нов директор", подчерта журналистката. 

Интервюто на Петър Волгин с Виза Недялкова за предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени