Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнозите за спад на туристите най-вероятно ще се оправдаят

Снимка: БТА

Прогнозите за спад на туристите през този сезон от 3 до 6 процента най-вероятно ще се оправдаят, заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с контролни органи и представители на бранша.

Тя уточни, че конкретните резултати ще станат известни до края на месеца.

По повод разработването на механизма за насърчаване на организирания туризъм, министър Ангелкова обясни:

"В момента сме на финала на разработване на конкретния правен механизъм, за да можем да реализираме тази инициатива. Предстои буквално до десетина дни да го обявим, но нека все пак работната група и основно юристите да си свършат работата, защото знаете, че нямаме право да дотираме, нито да субсидираме полети, тъй като сме държава членка на Европейския съюз и това изцяло нарушава правилата за държавна помощ, ако го направим".

Министърът на туризма каза още, че освен 11 милиона за национална туристическа реклама, през следващата година се очаква да бъдат отпуснати още 15 милиона лева за реализация на посочения механизъм.

Контролните органи са отчели спад на нарушенията по време на сезона, с изключение на оплаквания, свързани със сигнали от туристи за разминавания на качеството на ол инклузива с очакванията им. По този повод предстои среща с представителите на бранша.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени