Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ налагат санкции на Иранската национална банка

Американският президент Доналд Тръмп каза пред репортери в петък, че е наредил Националната банка на Иран да бъде подложена на санкции. Той не коментира по-подробно новите санкции спрямо Техеран и иранската централна банка, като само заяви, че те ще са "най-големите санкции, налагани някога на дадена държава".

Решението идва след въздушните атаки с дронове и крилати ракети атаките срещу големи петролните съоръжения на компанията "Сауди Арамко". САЩ обвиниха Иран за атаките, като заявиха, че Техеран трябва да носи отговорност за тях и за "продължаващото си агресивно, безразсъдно и заплашително поведение". Иран отрече каквото и да било участие в нападението на 14-ти септември, което разтърси световните петролни пазари и засили напрежението между Вашингтон и Техеран.

Попитан за възможността за военна реакция по отношение на Иран, Тръмп каза, че САЩ винаги са готови и че военен удар е винаги една от възможностите.

Тръмп, който говори пред репортери в Белия дом, заедно с австралийския премиер Скот Морисън, заяви, че иска мирно решение на конфликта след атаки срещу "Сауди Арамко" през миналия уикенда. Неговият държавен секретар Майк Помпейо пък определи атаките като "акт на война".

Говорейки също пред репортери, министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че Иранската национална банка е последният източник на средства за финансиране на управляващите в Техеран.

Финансовият министър също така каза, че ще бъдат наложени санкции и на базираната в Иран компания Etemad Tejarate Pars Co., която се използва за прикрити финансови трансфери за забранени ирански покупки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна