Eмисия новини
от 01.00 часа

Флейтистът Мишел Мурагес: В квинтет "Мурагес" водеща е единствено страстта към музиката

Квинтет "Мурагес" в Пловдив


Есенното издание на Десетия международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" започна силно с дългоочаквано събитие - концерт на легендарния френски духов квинтет "Мурагес", в който свирят трима братя: Мишел, Паскал и Пиер Мурагес - флейтист, кларинетист и валдхорнист, обоистът Давид Валтер и най-младият член на ансамбъла - фаготистът Джорджо Мандолези. Италианецът е единствената промяна в първоначалния състав на "Мурагес", който през 2020 г. ще празнува 40 години на сцената.


з дойдох в квинтета последен преди 39 години. И това не беше случайно - аз мразех да свиря в духов квинтет, защото първите ми опити бяха кошмарни, не харесвах репертоара. Така че, когато през месец май 1980 г. Паскал Мурагес, кларинетистът, дойде при мен и ме попита не искам ли да свиря с него и братята му в ансамбъл, аз отговорих "Не!" През юли Мишел, флейтистът, ме попита: "Искаш ли да дойдеш и да свириш с нас?", аз казах "Не!" А през септември дойдоха и тримата братя заедно и буквално ме умоляваха - да направя поне един опит с тях. И когато най-накрая се съгласих и ги чух как свирят, аз си казах: "Ехаа, ако един духов квинтет може да звучи така, аз съм съгласен да съм част от него. Да започваме!" Това е смешното начало на нашата история като състав" - разказва обоистът Давид Валтер, който е автор на стотици аранжименти на творби за духов квинтет. Два от тях - на музика от Бетовен и Менделсон - прозвучаха и в Балабановата къща в Пловдив на 14 септември. Третата творба беше оригинална - "Малка камерна музика" от Хиндемит. Бурните аплодисменти и възторгът на публиката растяха с всяка следваща пиеса и музикантите отвърнаха с три биса.

"Има толкова много прекрасна музика за струнен квартет - естествено е да се насочим натам. Защото за духов квинтет има много произведения, но много често това не е качествената музика на епохата - понякога е скучна, или зле написана. За нас, за да продължим да съществуваме като състав, беше абсолютно наложително да имаме голям и хубав репертоар. Затова аз още от първата година с Мурагес започнах да аранжирам музика и скоро това се превърна в истинска индустрия", продължава той.

Флейтистът Мишел Мурагес споделя каква е рецептата за дълголетие на един камерен ансамбъл:
"Може би на първо място, че ние сме трима братя в основата, и второ, мисля, че най-важна е страстта. Страстта към музиката, към свиренето на камерна музика. Има значение и това, че Давид Валтер е изключителен аранжор и репертоарът ни днес е огромен - от струнни квартети до най-различни други ансамбли. Творчеството за духов квинтет е прекрасно, но не чак толкова обемно и не особено разнообразно. А това е затруднение за дългогодишните състави - ние не можем постоянно да свирим едно и също. Класически и особено романтичен репертоар за нас на практика почти не съществува, но благодарение на Давид Валтер сега можем да изпълняваме Менделсон, Дворжак, Брамс - невероятна музика."

Интервютата с Давид Валтер и Мишел Мурагес и документални записи от концерта на квинтет "Мурагес" в Пловдив чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Лейди Гага

Лейди Гага издава нов сингъл

публикувано на 26.02.20 в 13:55

Музикални детски площадки в Израел

публикувано на 24.02.20 в 17:59