Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аделина Марини: Ресорът в ЕК „Защита на европейския начин на живот“ води към тежка битка

Шокиращо е Унгария да получи разширяването на ЕС

Аделина Марини
Снимка: Архив

В коридорите на властта на ЕС се очерта първата битка за надмощие между новия Европарламент и новия председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. От 30 септември до 8 октомври ще са изслушванията на кандидатите за еврокомисари и не е ясно дали списъкът с имена и ресори ще бъде одобрен.

Сред най-силните критики срещу Фон дер Лайен са тези за ресора на гръцкия кандидат Маргаритис Схинас - „Защита на европейския начин на живот“, който включва и миграция

Пред БНР Аделина Марини, европейския анализатор и издател на „Euinside”, коментира, че има две доста конфликтни виждания по въпроса за ресора.

„Единият е този, който се върти около европейската ценностна система – демокрация, върховенство на закона, основни права, а другият възглед е този на крайната десница, който е доста по-стар от европейската ценностна система, и той, че европейският начин на живот е само за определена група хора. Т.е. това е изключващо виждане – за хора с различни вероизповедания, може да изключва, знаем, че в началото на ХХ век е изключвал евреи и представители на малцинствата“, каза Марини в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

И припомни, че и Ку-клукс-клан са използвали „нашия начин на живот“, за да обяснят, че определена група хора не принадлежи към обществото.

„Всичко това предизвиква големия конфликт и критиките на Европарламента…А Фон дер Лайен предприе контракампания, за да защитава основателността на името на ресора и това навежда на мисълта, че предстои една много тежка битка, защото нямаше да има нищо лошо с ресора, ако в него не беше включена миграцията“, прогнозира Аделина Марини и посочи, че засега Урсула фон дер Лайен не може да защити достатъчно добре и да се аргументира, защо този ресор трябва да се казва точно така.  

Според Марини даването на ресор „Разширяване“ на унгарския кандидат за комисар е не просто изненада, а шок: „В първия момент много хора си помислихме, че това е някаква шега. Да възложиш доскоро смятаната за най-успешна политика на ЕС…на човек, който е участвал пряко в подкопаването на върховенството на закона и демокрацията в Унгария като правосъден министър в кабинета на Виктор Орбан, може да се тълкува по два начина. Унгария е привърженик на разширяването, но има обаче друга гледна точка – подкрепата на Унгария за разширяването не е невинна“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна