Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничен оркестър - Пазарджик посреща достойно юбилея си

Симфоничен оркестър - Пазарджик с диригент Григор Паликаров

На 12 септември с празничен концерт в зала „Маестро Георги Атанасов“ бе отбелязан юбилеят на Пазарджишкия симфоничен оркестър. Под палката на неговия дългогодишен ръководител Григор Паликаров прозвуча музика от Верди, Бизе, Бородин, Хаджиев и др. Солисти бяха Габриела Георгиева - сопран и Веселин Михайлов - баритон.

Ентусиазмът и желанието за развитие на хората от самодейния оперетен театър в Пазарджик водят до създаването на професионален симфоничен оркестър през 1969 г. Той участва в оперетните спектакли, но и изнася симфонични концерти, първият от които - на 25 ноември 1969 г. , е с музика на Лудвиг ван Бетовен. Диригент тогава е Владимир Недков, а солист - пианистът Красимир Гатев, който изпълнява "Императорския" Пети клавирен концерт. Дълги години главен художествен ръководител и диригент е проф. Иван Спасов, който е също високоценен композитор и преподавател.

От есента 2005 г. главен художествен ръководител и диригент на Пазарджишкия симфоничен оркестъра е маестро Григор Паликаров. Той с гордост заявява, че израстването на състава продължава без застои и сътресения. Оркестърът получава силна подкрепа от Община Пазарджик и благодарение на това увеличава състава си до нужните размери, за да изпълнява голяма част от симфоничния репертоар от различните епохи. Достойно продължава да се развива и фестивалът Зимни музикални вечери "Проф. Иван Спасов" през януари, когато в Пазарджик гостуват знаменити диригенти и солисти от целия свят.

Още подробности за историята и дейността на Симфоничнен оркестър – Пазарджик разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентът Григор Паликаров. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна