Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Щерев е автор на музиката към най-новия исторически документален сериал "Съ Нами Богъ"

Беше много интересно, но и много трудно, споделя композиторът

Митко Щерев
Снимка: Ани Петрова

Композиторът Митко Щерев е автор на музиката към най-новия исторически документален сериал "Съ Нами Богъ" на режисьора Степан Поляков. На 17-и септември в "Дома на киното" се състоя премиерата на петте части от поредицата, посветена на неразказваната история на Третото Българско царство. Основните фигури са тримата монарси – княз Александър Батенберг, цар Фердинанд Първи, синът му – цар Борис Трети.

Композиторът Митко Щерев работи около шест месеца по саундтрака, като следва историческата епоха и създава класическа барокова музика. Единствената песен се нарича "Свят", тя звучи на финалните надписи и е по текст на поета Александър Петров. Митко Щерев търси певица, която да се впише в концепцията му, и я открива в лицето на Йоанна Дамова.

В предаването на "Хоризонт" "Евробокс" Митко Щерев разказа:

"Гледайки сериите, навлязох много сериозно в тематиката на филма. Тази музика на надписите е обединяваща и трябваше да отговаря на настроението на филма. Това е документален филм, но аз го определям като драматичен. Самата музика е малко в предкласичен бароков стил, а и неслучайно певицата, която накарах да го изпее с прав тон, е неизвестна, не е поп певица. Работих по модели, за да може музиката да е автентична. От една страна, ми беше много интересно, но от друга, беше много трудно. Отне ми 6 месеца. А моят приятел Александър Петров написа уникален текст – много обобщаващ, много авангарден".

Интервюто на Жени Монева с Митко Щерев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!