Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи умъртвяването на животни в свинефермата в Новоселци

Снимка: Радио Видин

Приключи умъртвяването на животните от свинефермата във видинското село Новоселци, където миналата седмица бе установен случай на африканска чума по свинете.

Над 3800 свине, отглеждани във фермата, вече са умъртвени, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин доктор Адриян Данков:

„Всичко е загробено. Сега предстои дезинфекция, след това са другите процедури по почистване, след това заключителна дезинфекция...“

Допълнителни проби за изследване са взети от свинефермата в град Дунавци, която се намира на по-малко от 10 километра от тази в Новоселци:

„От фермата в Дунавци наред с редовните проби, които се взимат по схема за изследване, веднага взехме допълнителни проби, за да видим статуса. Отделно колегите обикалят по населените места за сигнали, въпреки че попадат в 20-километровата санитарна зона и не би трябвало да има свине.“

Д-р Данков призова стопаните, които отглеждат животни извън 20-киломтровата санитарна зона, да обърнат внимание на мерките за биосигурност и при съмнение за заболяване да потърсят ветеринарен специалист.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени