Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 35 сватбари убити при правителствена акция в Афганистан

Членове на афганистанските сили за сигурност участват в операция по прочистване в източната провинция Газни, при която в събота били заловени 9 бунтовници, включително 3-ма организатори на атентата в Калат, провинция Забул, погубил 39 души.
Снимка: БТА

Най-малко 35 цивилни, присъстващи на сватбено тържество, са били убити и 13 ранени при операция на афганистанските сили за сигурност срещу убежище на екстремисти наблизо, предаде Ройтерс, позовавайки се на двама представители в южната провинция Хелманд.

Къща, използвана от талибаните за обучение на хора за извършване на самоубийствени бомбени атаки била в съседство с мястото на сватбата, което също било подложено на удари при акцията в неделя вечерта.

Министерството на отбраната обяви, че свърталището на талибаните е било използвано от чужди граждани, работещи за крайни ислямистки групи.

„В резултат на съвместната операция в окръг Муса Кала на Хелманд бяха убити 22 талибани, 1 14 бяха арестувани“, заяви министерството, като посочи, че сред задържаните има 5-има пакистанци и един от Бангладеш.

Ведомството посочи, че разследва съобщенията за цивилни жертви.

Талибаните обявиха, че афганистански войници, подкрепяни от сили на САЩ са извършили въздушен удар през нощта, последван от сблъсъци на техните сили и афганистанските в Муса Кала.

Няколко цивилни на сватбеното тържество и 18 души от афганистанските сили за сигурност загинали при боевете, се посочва в изявлението на талибаните.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна