Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарите са изправени пред големи рискове заради климатичните промени, предупреждават топ инвеститори

Финансовите пазари рискуват големи трусове, разчитайки само на обичайните бизнес прогнози, които обаче подценяват въздействието на политиките за изменение на климата, тъй като се очаква тези политики да се затегнат рязко през следващото десетилетие, предупреждава водеща група инвеститори, цитирани от Ройтерс.

Докладът на подкрепяната от ООН организация "Принципи на отговорното инвестиране" (PRI), представляващ инвеститори, които управляват активи за 86 трлн. долара, се присъединява към нарастващия хор от предупреждения, че прогнозите и инвестициите на петролните и на газовите компании не са в синхрон със скоростта, необходима за постигане на енергийните преходни цели.

Централната перспектива на Международната агенция по енергетика (МАЕ), която е в основата на много правителствени и бизнес прогнози, не е приведена в съответствие с целите, определени от Парижкото споразумение за климата от 2015-а година, за да се ограничи глобалното затопляне до "доста под" 2 градуса по Целзий посредством намаляване на емисиите на парникови газове, предупреди PRI.

Учените разглеждат покачване на средната температура на Земята с над 1,5 градуса по Целзий като преломна точка, при която въздействието на климата под формата на покачване на морското ниво, природни бедствия, принудителна миграция, провалено прибиране на реколти и смъртоносни топлинни вълни бързо ще започнат да се засилват.

Организацията PRI представи своята нова прогноза, в което се посочва, че "има за цел да рестартира фундаментално инвеститорското управление на риска в бъдеще, стратегическото разпределение на активите и ангажираността на компаниите".

Изследването, обозначено като "Неизбежен политически отговор" (IPR), прогнозира "рязък и разрушителен" отговор на правителствената политика относно изменението на климата до 2025-а година., която година се очаква да бъде "преломната точка“.

Според сценариите, заложени в доклада IPR (Inevitable Policy Response), пиковото петролно потребление ще настъпи през периода 2026-2028 година, докато търсенето на петрол в автомобилния транспорт ще достигне пик през 2025-а година. Това е много по-рано от прогнозата на МАЕ, която не предвижда забавяне на растежа на петролното търсене и потребление преди 2040-а година.

В същия анализ се отбелязва, че термичните въглища, които са най-силно замърсяващите с въглерод емисии изкопаеми горива, ще бъдат "практически несъществуващи" до 2040-а година.

Вятърната и слънчевата енергия пък ще генерират половината от електричеството в света до 2030-а година, докато превозните средства с вътрешно горене ще престанат да функционират много по-бързо от повечето прогнози.

В същото време се прогнозира значително ускоряване на лесовъдството, което е необходимо за усвояване на излишния въглероден диоксид.

"Предвиждаме неизбежен политически отговор до 2025-а година, който ще бъде силен, рязък и неконтролиран заради текущото забавяне", посочи Фиона Рейнолдс, изпълнителен директор на PRI. "Това ще създаде значително по-големи смущения, отколкото много инвеститори и голяма част от бизнеса са подготвени към днешна дата".

Според организацията "Принципи на отговорното инвестиране" (PRI) прогнозите на МАЕ "предполагат, че светът ще върви към затопляне до 2100-а година с между 2,7 и 3,5 градуса по Целзий над доиндустриалните нива без да има  по-нататъшни действия в областта на климатичната политика, извън вече обявените". Този сценарий обаче е много малко вероятно, смятат от PRI.

Най-големите световни компании за петрол и газ са подложени на силен натиск от инвеститорите да се адаптират към енергийния преход, като намалят въглеродните си емисии и инвестират повече във ВЕИ-та..

В тази връзка председателят на British Petroleum Хелге Лунд заяви пред Ройтерс през юни, че базираната в Лондон компания очаква по-скоро да види бързо и контролирано постепенно премахване на изкопаемите горива, отколкото по-бавен и неконтролиран преход.

Организацията PRI представлява 2600 подписали, включително повечето от най-големите инвеститори в света като BlackRock, Wellington, CalSTRS, Allianz, Aviva, Amundi, допълва Ройтерс.

Докладът и отправените от PRI предупреждения идват преди началото на Общото събрание на ООН през настоящата седмица, на което ще бъдат обсъдени и важните въпроси за климатичните промени.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!