Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев: Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации

Президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк с наши сънародници
Снимка: БГНЕС

Надига се огромна протестна и конструктивна енергия сред младите хора по цял свят, които настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк, след като участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата, която се провежда в рамките на 74-тата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Българският държавен глава ръководи делегацията и представя страната ни на форума. В делегацията участва и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Президентът Румен Радев се срещна с президента на Ирак Бархам Салих: 

"България имаше своето силно присъствие и в геоложките проучвания, и в петролно-добивната промишленост и в строителството на инфраструктура, и в медицината и образованието. В тези направления Ирак е отворен цени високо българските специалисти, българските фирми и се надявам, че при повишаване на сигурността, на стабилността на страната, ние ще имаме отново своето присъствие там. Също искам да Ви кажа за много ползотворна среща с президента на Молдова. Обсъдихме и  състоянието на нашата общност, на българското малцинство в Молдова, което е около 63 хиляди човека. Имам ясните категорични уверения от президента, че териториално административната реформа на Молдова няма да засегне района на Тараклия. Това е жизнено важно за бъдещето на нашата общност. Второ уверение – това е, че ще направи всичко възможно Тараклийският държавен университет "Григорий Цамблак" да се трансформира като филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев", каза президентът Румен Радев. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира ядреното споразумение на Иран: "България наистина е една от държавите, които винаги са призовавали за успокояване на риториката. Повече мъдрост в отношенията, защото никой не иска военни действия, както всички казват, но при най-малкия конфликт може за съжаление да стане това, което никой не иска, а именно военни действия. Така че не съм оптимист, ако трябва да съм честна, че по времето на тази сесия ще се случи нещо по-различно. Ще има директни преговори между двете държави, между Съединените американски щати и Иран, но целта на Европейския съюз е запазване на ядреното споразумение. Защо? По-добро място ли ще е светът без него? Не, не мисля. Перфектно ли е? Сигурно не е, но това е било единственото  възможно към този етап", допълни Екатерина Захариева.  

Повече можете да чуете в звуковия файл

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от