Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай предостави нови митнически отстъпки за вноса на соя от САЩ

Новината допринася за предпзаливи повишения на световните фондови пазари

Правителството в Пекин предостави нови отстъпки на няколко китайски държавни и частни компании да купуват соя от САЩ без тя да бъде облага с високи мита, съобщава Блумбърг, цитирайки неназовани източници, запознати с въпроса.

Компаниите получиха отстъпки за безмитен внос на американска соя между 2 до 3 млн. тона, посочва източниците на финансовата агенция. Според тях някои фирми вече са закупили поне 20 карго товара, или около 1,2 млн. тона соя от американския тихоокеански северозапад.

Сред компаниите, получили подобни отстъпки, са  държавните купувачи Cofco и Sinograin, както и още пет китайски мелници.

Агенция Блумбърг отбелязва, че на този етап няма отговор от страна на китайското министерство на търговията за достоверността на тази информация.

Новите отстъпки следват срещата между служители на работното ниво през миналата седмица в САЩ и преди топ преговарящите от двете страни да подновят търговските преговори в началото на следващия месец. Ангажиментът на Китай да купува повече американски селскостопански продукти е централен в преговорите, тъй като американският президент Доналд Тръмп иска да получи подкрепа от американските фермери, които могат да се окажат важен контингенти от избиратели за президентските избори следващата година.

Инвеститорите по цял свят продължават да следят за сигнали, дали Китай действително ще увеличи вноса на американска селскостопанска продукция, разглеждайки подобен ход като позитивен знак преди новия кръг от търговските преговори през октомври. В края на миналата работна седмица пазарът на акции на Уолстрийт се оказа под внезапен натиск от продажби след информация за предсрочно прекратяване на визита на китайска делегация в американски ферми, като в последствие се оказа, че това е станало по искане на САЩ.

Промяната в графика няма нищо общо с търговските преговори, заяви обаче китайският заместник-министър на земеделието Хан Джун, цитиран от China Business News. В същата информация се посочва, че Китай има желание да разшири търговията със селскостопански стоки, като двете държави за имали достатъчна и откровена комуникация по въпроса за селското стопанство в току-що завършените преговори на министерско ниво.

Китайският вицепремиер Лю Хъ планира да посети Вашингтон през следващия месец за подновяване на търговски преговори на високо ниво с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и с финансовия министър Стивън Мнучин.

Макар и непотвърдена, новината, че Китай е направил нови отстъпки, освобождавайки от високите мита вноса на американска соя,  допринесе за частично подновяване на инвестиционния риск-апетит на пазарите на акции във вторник. Азиатските борси приключиха днешната търговия на зелена територия, като японският индекс Nikkei се повиши с 0,09%, китайският Shanghai Composite - с 0,28%, а индексът Hang Seng нарасна с 0,22%.

Европейските борси също стартира днешната търговия с известни повишения, заличавай част от вчерашния солиден спад с около 1%, който беше в резултат на много слабите проучвания за бизнес активността през септември в еврозоната и по-специално в Германия.

Общият европейския индекс Stoxx Europe 600 се повишава при старта на търговията с 0,22%, немският DAX 30 - с 0,12%, френският CAC 40 - с 0,19%, италианският MIB - с 0,17% и испанският Ibexx-35 - с 0,25%. Британският фондов индекс FTSE100 също нараства с 0,21%, като инвеститорите на борсата в Лондон очакват с повишено внимание и днешното решение на Върховния съд на Обединеното кралство относно законността на решението на премиера Борси Джонсън да разпусне за пет седмици парламента на страната малко повече от месец преди крайната Брекзит дата на 31-ви октомври.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също регистрират предпазливи повишения, като фючърсите на DJIA нараства с 0,23%, на S&P500 - с 0,24% и на Nasdaq100 - с 0,3%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!