Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън разбуни британския парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън разгневи сериозно опозицията в Камарата на общините, като заяви, че най-добрият начин да се почете паметта на убитата депутатка от Лейбъристката партия Джо Кокс е, като се изпълни Брекзит. Лидерите на опозиционните партии поискаха оставката на премиера, защото смятат, че той е напълно негоден да управлява.

Три часа Борис Джонсън отговаря на въпроси на депутатите, след което напусна Камарата на общините, преди да е приключила работата си. Той заяви, че решението на Върховния съд, постановил, че е разпуснал парламента незаконно, е грешно. Последваха яростни обвинения към опозицията, че бяга от извънредни избори и дори предизвикателства към тях да му поискат вот на недоверие, както и закани, че ще изведе страната от ЕС на 31 октомври със или без сделка.

Езикът му често преминаваше обичайните норми. Но чашата на търпението преля с изявлението му за убитата малко преди референдума за Брекзит през 2016 година Джо Кокс, която бе ревностен привърженик на оставането в Евросъюза. Крайнодесният терорист Томас Меър получи доживотен затвор за смъртоносното нападение с възгласи от рода на „Великобритания на първо място!“. Последва лавина от гневни изказвания срещу премиера, неодобрение на поведението му и използване на обиден език. Оставката му бе поискана многократно. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин каза, че Джонсън продължава да мисли, че е над закона. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна