Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месец преди изборите кметовете на четири села в Русенско вече са ясни

Снимка: Кметство Помен

В четири села на Русенска област избори ще има само за кмет на община, тъй като имената на кметовете на населените места вече са известни, зощото са единствени кандидати за поста. Единствената жена сред тях е Сетвийе Имамова от село Помен, Двемогилско, която е издигната от ДПС, а подкрепена от ГЕРБ. Достатъчна е една единствена бюлетина, за да бъде назначението ѝ за нов мандат законно.

От 333-мата жители на село Помен едва двайсетина са християни. Останалите са казълбаши - мюсюлмани шиити или последователи на Али, братовчед и зет на пророка Мохамед.

В „малкото Пампорово“ животът тече по други правила. Тук няма нито един фас, хвърлен извън кошчетата, хората събират разделно отпадъците си, няма боклуци в деретата, а цветята красят от ранна пролет до късна есен.  

Тук училището е закрито преди 15 години, но една цигла не е открадната от сградата и тя е в такъв вид, все едно децата са в междучасие и всеки момент ще влязат отново в класните стаи.

През 2030-та година село Помен ще празнува 500 години от създаването си.  

Хората от Помен обаче ще трябва да направят своя избор за кмет на община Две могили. Там тази година изборът е богат, а кандидатите са наистина силни. Ще изчакат вероятно до началото на ноември за балотаж и след това ще започнат работа.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна