Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Александър Андреев: Местните избори са най-тежки

По-високи възнаграждения за СИК, но само при участие в изборите

Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

Към момента в ЦИК е постъпил само един сигнал за нередности в предизборната кампания – за нарушение по отношение накърняването на правата на кандидат. Това каза пред  БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Комисията се е произнесла по жалбата от Християндемократическата партия на България, с която тя обжалва решенията на софийската ОИК, с които е отказана регистрацията на кандидатските листи в София на самата политическата сила, както и на кандидата ѝ за кмет на София.

Говорителят на ЦИК обясни в предаването "Неделя 150", че местни избори ще са тежки, защото отчитането на изборните резултати на повечето от местата ще бъде на 3 резултата при първия тур, а в големите градове като София, Варна могат да бъдат и до 4. 

В тази връзка това ще забави процеса на обработването на протоколите както в Секционните избирателни комисии, така и в Общинските избирателни комисии. Затова и процесът на приемане на протоколите ще е по-дълъг. Според Андреев ЦИК ще направи всичко възможно, за да облекчи работата им и да избегне напрежението при предаването на протоколите. Той призова за търпение, припомняйки, че само в София има над 1 500 комисии и няма да е лесно.

Според него и Централната избирателна комисия ще бъде натоварена с повече сигнали за проблеми.

„Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в кампанията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, ако има, то ще бъдат най-често по въпросите, свързани с публикуването на социологически проучвания във връзка с предизборната кампания, с въпросите, които са свързани с накърняването на права на кандидатите и т.нар. "добри нрави“, обобщи той.

ЦИК призова политиците да отправят положителни послания и да спазват правилата в Изборния кодекс, за да няма сигнали и жалби, които да доведат до наказания:

„В рамките на нашата компетентност е, когато мониторингът, който осъществява СЕМ, ни изпрати сигнал, да го разгледаме, да проучим материала и да преценим дали е необходимо да се наложи определена санкция. В голяма част от случаите, в които сме сезирани от граждани и от неправителствени организации за такива нарушения, ги разглеждаме, изискваме материалите по отношение на печатни и онлайн новинарски доставчици, на онлайн новинарски услуги, на медии, за да можем да преценим дали има нарушение. Когато става въпрос за обхвата на ОИК, тоест регионален обхват, тогава те, след като бъдат сезирани, вземат своите решения въз основа на това, което е установено“.

Андреев изтъкна, че санкциите са предвидени в Изборния кодекс – между 2500 и 5000 лева, но се повишават при повторно нарушение.

„ЦИК няма пряк контрол върху финансирането на предизборната кампания на политическите сили. Това се преценява от Сметната палата. Ние единствено приемаме правилата по отношение на финансирането“.

Ако постъпи сигнал относно нарушаване на финансирането на предизборната кампания, то Комисията го препраща към Сметната палата, допълни той:

„Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в кампанията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, ако има, то ще бъдат най-често по въпросите, свързани с публикуването на социологически проучвания във връзка с предизборната кампания, с въпросите, които са свързани с накърняването на права на кандидатите и т.н. добри нрави“, обобщи Андреев.

Към момента Секционните избирателни комисии още не са назначени, а обучаването на членовете им тепърва предстои. Предвидено е значително увеличение на възнагражденията на председателите и членовете им. От ЦИК се надяват това да спомогне за осигуряване на достатъчно хора в СИК в страната за нормалното протичане на изборите:

„Ще дадем по-високи възнаграждения, но направихме така, че това възнаграждение те да го получат, ако са участвали в изборите, а не в изборния ден да не се явят или впоследствие да се откажат, по време на изборния ден, и това да наложи замяната им с други членове“.

Предвидени са и други мерки. ЦИК в момента създава обучителни материали за нуждите на комисиите, включително и за попълване на протоколите.

В миналото сериозен проблем е била организацията при предаването на изборните книжа в нощта след изборите. Предвиждат се организационни промени за облекчаване на процеса, обясни говорителят на ЦИК. 

Цялото интервю на Явор Стаматов с Александър Андреев в "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.