Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП отхвърли кандидатите за еврокомисари от Румъния и Унгария

| обновено на 30.09.19 в 17:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутатите отхвърлиха кандидати за формирането на новата Европейска комисия, обявявайки, че двама от общо 26 са „негодни“ за постовете, предаде АФП. По този начин членовете на ЕП потвърдиха разкрития за конфликт на интереси при двамата.

Кандидатите на Румъния и Унгария Рована Плумб, предложена за ресор „Транспорт“, и Ласло Трочани („Разширяване“), са дисквалифицирани от правната комисия, точно преди изслушванията на целия бъдещ екип на ЕК. Това потвърдиха двама от евродепутатите от тази комисия – Манон Обри и Тиемо Вьолкен. 

Обри изтъкна пред журналисти, че вотът е потвърди заключението на комисията от миналата седмица, че двамата кандидати „не могат да заемат постовете си заради конфликти на интереси“.

Решението е удар за бъдещия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, докато Европарламентът изслушва останалите претенденти за еврокомисари от днес до 8 октомври.

Сега Унгария и Румъния трябва да предложат нови кандидати за бъдещата ЕК, която трябва да започне работа от 1 ноември.

Мнозинството от екипа, избран от Фон дер Лайен, вече потвърдена за поста, се очаква да минат през изслушванията.

В свое становище Ласло Трочани разкритикува „нечуваната несправедливост“ при дисквалифицирането си и заплаши да оспори решението в съда.

Унгария и Румъния, които първоначално застанаха зад кандидатите си, заявиха, че имат „още имена на резервната скамейка“ при необходимост.

Говорителка на ЕК заяви, че Фон дер Лайен ще реши да иска или не нови кандидати. 

След отхвърлянето на Трочани премиерът на Унгария Виктор Орбан е номинирал днес нов кандидат за ЕК, научи "Хоризонт".

Това е дипломатът Оливер Вархей, настоящ посланик на Будапеща в ЕС. 

От Румъния също има нови предложения, които отлично осведомен източник определи пред „Хоризонт“ като първоначални идеи, но добави, че очаква румънската премиерка Дънчила да назове конкретни имена. Съмненията за Плумб бяха във връзка с изтеглен от нея заем за близо 1 млн. евро, а за Трочани - за  участието на негова кантора в дейността на правителството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна