Eмисия новини
от 22.00 часа

Агенция "Фич" понижи кредитния рейтинг на Саудитска Арабия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник рейтинговата агенция "Фич" (Fitch) понижи суверенния кредитен рейтинг на Саудитска Арабия до "A от "A+", позовавайки се на нарастващото геополитическо и военно напрежение в Персийския залив и влошаването на фискалното състояние на кралството.

"Намалението отразява нарастващото геополитическо напрежение в региона и преразгледаната оценка по отношение на уязвимостта на саудитската икономическа инфраструктура.  Въпреки че производството на петрол е възстановено, има риск от по-нататъшни атаки срещу Саудитска Арабия", отбелязва в решението си кредитната агенция, визирайки неотдавнашните въздушни нападения с дронове спрямо ключови петролни съоръжения в кралството.

Според нея прогнозите за фискалните и външните финансови баланси на Саудитска Арабия не включват евентуални приходи от потенциалното първично публични предлагане на ценни книжа (IPO) на компанията "Сауди Арамко", допълва "Фич".

Въпреки това понижение, кредитният рейтинг, определен от "Фич", остава с една степен над оценката на друга водеща кредитна агенция в лицето на "Стандард енд Пуърс".

Днешно решение на "Фич" обаче може да навреди на най-голямата арабска икономика, тъй като идва точно в момент, когато Саудитска Арабия се подготвя за международна продажба на ислямски облигации, деноминирани в щатски долари и когато продължава да се планира излизане на борсата на най-голямата саудитска петролна компания.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от