Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банките ще трябва да заделят допълнително капитал срещу икономическите рискове

БНБ
Снимка: Ани Петрова

От днес банките ще трябва да заделят допълнително капитал, за да имат допълнителен буфер срещу икономическите рискове.

За изискването се знае повече от година, тъй като Управителният съвет на БНБ взе решението за него през септември 2018-а. Европейско изискване е подобно ново изискване да се оповести много по-рано, за да могат банките да се подготвят за него.

Практически до момента антицикличният капиталов буфер, приложим към рисковите експозиции, беше нула. От днес той ще бъде 0,5 на сто от базовия капитал. Казано по друг начин - банките ще трябва да заделят повече пари, за да си осигурят буфери, ако заради влошаващата се икономика част от кредитите не се обслужват. Буферът ще бъде 0,5 на сто до края на март догодина, а от април ще се покачи на един процент. За следващите периоди БНБ ще се произнесе през декември.

"Кредитната активност в сегмента на жилищните и потребителските кредити остава висока. В периоди на засилено кредитиране е възможно да започне постепенно натрупване на циклични рискове", пише в съобщението си от средата на септември БНБ. Неведнъж и експерти от банковите среди са подчертавали, че ръстът на кредитирането излиза от здравословните си нива.

Увеличаването на буфера не би трябвало да е проблем за нито една от банките, смятат експертите. Според данните на БНБ за състоянието на системата през август печалбата в банковия сектор е 1,2 млрд. лева за първите осем месеца.

Намаляват средствата за обезценка, увеличават се кредитите и депозитите в системата. Собственият капитал в баланса на банковата система в края на август възлиза на 14,3 млрд. лв., като е отбелязано месечно увеличение със 166 млн. лв. (1.2%). Прирастът се дължи на по-големия размер на печалбата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна