Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия се е съгласила на разговори с Иран - медийна информация

Флагове на Саудитска Арабия и Иран

Саудитска Арабия се е съгласила да започне преговори с Иран, като Багдад (Ирак) е готов да посредничи в спора между двете страни, съобщи във вторник базираното в Лондон онлайн издание  Middle East Eye (middleeasteye.net), позовавайки се на Абас ал-Хаснави от кабинета на премиера на Ирак Адил Абдул-Махди.

Абдул-Махди се стреми да намали напрежението между Иран и Саудитска Арабия, което е на историческо високи нива след въздушните атаки срещу петролни съоръжения на "Сауди Арамко", за които Рияд обвинява Иран. В същото време Техеран отрича участието си в този инцидент.

Ирак, който има шиитско мнозинство, но също така и силно сунитско политическо крило, се стреми да използва позицията си за посредничество между мнозинството сунити в Саудитска Арабия и мнозинството шиити в Иран.

Ал-Хаснави заяви пред онлайн изданието Middle East Eye: "Условията на Саудитска Арабия са Иран да сведе до минимум ролята си в Йемен и Сирия, както и да спре да подкрепя въоръжени групи като хусите. Риад също така иска сирийският режим да реши проблемите си със сирийските опозиционни групи и да се напише нова конституция на Сирия с помощта на всички страни, които са съгласни за това".

Според него в Багдад може да се проведе среща за евентуално подписване на споразумение между Риад и Техеран, но предстои да се определи точното местоположение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени