Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Кристоф Айххорн: Отстояването на свободата е работа на всички нас

Кристоф Айххорн идва в София след посланически мандат в Талин, Естония.

Новият германски посланик у нас Кристоф Айххорн заяви в интервю за „Хоризонт“, че „отстояването на свободата не е работа само на управляващите, на отделен радиожурналист или посланик, а на всички нас и всеки ден“.

В първото си интервю за българска медия, посланик Айххорн заяви:

„Колкото е важно, толкова е и трудно, но е задължително. Днес живеем в свободна, демократична и открита към света държава. Но това не се подразбира от само себе си. Причината днес да сме там, където сме, е, че разбрахме, че трябва да се занимаем със собствената си история. Това не става веднага - изисква време, за да го разбереш. И не е еднократен акт, а процес, който продължава във времето с всяко следващо поколение. Илюзия е, че можеш да оставиш миналото, забулено в табута“.

Посланик Айххорн, който е бивш радиожурналист, коментира и ролята на обществените медии в демократичното общество.

„От съществуването на проверена и достоверна журналистика печелят онези развити общества, които ценят, пазят и укрепват обществените си медии. Германия не е единствен пример за това - такива държави са и Великобритания, и Австрия, и други. И в България е важна традицията на силни обществени медии, които поддържат високо журналистическо ниво“, каза германският дипломат.

Интервюто с Кристоф Айххорн можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна