Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 5% са поскъпнали имотите в София през последната година

| обновено на 02.10.19 в 16:54
Снимка: БГНЕС

С 5% са поскъпнали имотите в София през последната година. Въпреки това засиленият интерес към покупката на нови жилища остава, подплатен от високата покупателна способност, ръста на средната работна заплата и ниската безработица. 

Строители и брокери отричат прогнозираната криза на имотния пазар и се аргументират с ръста на заплатите и високата заетост, които дават сигурност на клиентите. Търсят се предимно двустайни и тристайни жилища от млади хора със стабилни доходи, казва Десислава Петрова:

"И банките остават изключително активни, дават добри оферти на клиентите. Лихвите по ипотечните кредити са на безкрайно ниски нива, имайки предвид, че и лихвите по депозитите са изключително ниски. Доходността, която един купувач-инвеститор може да спечели, възлиза на 4-5 % в годишен план, докато лихвите са 0,14%".
Затова и голяма част от сделките са с цел инвестиция. Основно купувачите са клиенти от провинцията, които нямат намерение да живеят в столицата, и българи от чужбина - най-често Великобритания и Германия, които инвестират в по няколко апартамента в София.

"Брекзит е един от основните фактори за активността на българите, които живеят в Англия. Те нямат никакво намерение да се връщат в България. Просто се чувстват несигурни за оставането си на територията на страната и инвестират парите, които изкарват, в апартаменти тук".

От Националната асоциация на строителните предприемачи обаче коментираха и редица проблеми на бранша, сред които административната тежест и несъвършенствата в Закона за устройството на територията.

Строители и брокери отричат прогнозираната криза на имотния пазар и се обосновават с редица фактори, които благоприятстват сделките в момента. Всеки трети апартамент се купува с кредит.

Още по темата чуйте от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна