Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезанията с 50-кубикови мотори влизат в националния шампионат догодина

Българската федерация по мотоциклетизъм ще организира за първи път състезание в клас „Mini bike“по време на  финалните кръгове на BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта и Републиканския шампионат в същата дисциплина, предпоследния кръг на BMU Европейския шампионат по СуперМото . Идеята на състезанието с 50-кубикови мотори е все повече деца да се запалят по мотоциклетизма.

„Моторчетата в този клас са умалени модели на големите пистови мотоциклети като на Мартин Чой, като на Ангел Караньотов. Ще бъде много интересно състезание. Нашата идея от следващата година състезанията в този клас да станат част от националния календар. Така работим по изграждането на пирамидата в спорта в пистовия шампионат, която започва имено от деца“, разясни Иво Цветанов – генерален секретар на Българската федерация по мотоциклетизъм.

В спортната част на програмата освен състезанията в отделните класове за BMU Европейския и национален шампионат по мотоциклетизъм на писта и за BMU Европейския шампионат по СуперМото ще включва и една от най-интересните надпревари в национален мащаб - Отборната Купа на България за сезон 2019. 14 клуба ще вземат участие в това уникално състезание, като отборният трофей ще бъде връчен в неделния ден.

По план след всеки старт в класовете SP125, SSP300, SuperSport600, SuperBike, F600 и F1000 ще бъдат връчени и медалите на призовите тройки за годината от BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта.

Заявки за участие в двата шампионата са подали близо 100 участника от България, Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония и Румъния.

„Чувствам се много горд от постигнатото. Чувствам се много горд от отбора, от всички, които ни подкрепиха тази година и направиха това нещо реалност. Аз допринесох много малка за този успех. 99 процента всичко се дължи на баща ми и на хората, които са зад гърба ни и ни подкрепиха. Свикнал съм да се състезавам с доста по-опитни от мен. Доста години бях един от най-малките по възраст в класовете през, които съм преминал, но да покажеш на някой пилот, че ти умееш повече, защото в крайна сметка часовника показва, че умееш повече е едно, от вътре сгряващо чувство. Това те поддържа доста енергизиран, заяви шампионът в клас  SuperSport 600.

„Шампиони сме. Това е много хубаво. Но…има състезание, което трябва да се премине абсолютно сериозно. Забравям, че съм шампион. Ще гледам само кой е по-бърз от мен за да го победя. Надявам се да съм най-бързият отново нищо, че съм шампион. Още по-хубаво. Мога да кажа, че сега в Плевен със сигурност ще има битка между мен и Мартин Чой. Щастлив съм, защото през сезон 2019 тя наистина е много чиста, много приятна. Аз вярвам в него, той вярва в мен. Тази година сме се изпреварили сигурно над 40 пъти и всички са били кои от кои по-хубав и по-зрелищен“, заяви първенецът в клас  1000 SuperBikе  Ангел Караньотов.


„Последните две състезания ми се върна нагласата. Върна ми се самочувствието. Това ми липсваше през последните две години, защото имах доста големи проблеми с мотоциклета. Сега, в края на сезона мотоциклетът е вече както аз искам. Чувствам се много добре с него. Заминавам за Плевен с една много хубава нагласа, защото мотора има още доста подобрения. Успях да го тествам вчера. Конкуренцията между мен и Ангел Караньотов я има", сподели основният конкурент на Караньотов Мартин Чой.

Програмата в съботния ден ще включва свободни тренировки и тренировки за време, които ще определят стартовите позиции за неделния ден.

Същинската програма в летищен комплекс „Долна Митрополия” за неделя започва в 10:30 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна