Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветозар Томов и Любомир Аламанов с остра реакция след снощния "Референдум" по БНТ

Снимка: Евелина Стоянова

„ЦИК вероятно ще разгледа въпроса бързо, днес или утре. Правомощията на Комисията обаче са такива, че наказанията, които налага, минават между другото за политиците, без те да им обръщат особено внимание“. Това каза пред БНР Цветозар Томов – бивш говорител на ЦИК, в коментар за случилото се в снощното предаване "Референдум" по БНТ, в което се стигна до размяна на реплики и квалификации между участници.
     

„ЦИК има правомощия единствено да предлага на областните управители, където е извършено нарушението на правилата за предизборна агитация, да глобят нарушителя. След това областните управители вземат решение относно размера на глобата. Случвало се е, докато бях в ЦИК, да се наложи глоба от 200 лв. за едно доста драстично изборно нарушение. Това беше сума по-малка отколкото бяха разходите на Комисията да защитава тезата си пред съда. С такива санкции ЦИК просто не може да въздейства върху тези отвратителни неща“, обясни той в предаването „Нещо повече“.

Според него ЦИК трябва да има правомощия да налага санкции, без посредничеството на областните управители, а освен това тези санкции да бъдат в значително по-голям размер. По думите му максималният размер на санкция в момента е 2000 лв.

Трябва да има защита от вербално насилие

Трябва да бъдат приети някакви промени за защита от вербално насилие, изказа мнението си пред „Хоризонт“ пиар специалистът Любомир Аламанов. Според него подходът – да се подмине ситуацията с мълчание, е модел от миналото и в света на дигиталните комуникации и социалните мрежи той не е възможен.

„Ако интелигенцията на нацията, ако хората, които имат някакво понятие от морал, добри нрави и т.н. не вземат отношение по темата, ако те просто го отминават с мълчание, това дава ясен знак на новите поколения, че това е допустимо и очевидно е печеливша стратегия. Не – ние трябва да кажем, че това не е добре. Трябва да кажем на всички, че подобно поведение е недопустимо“, коментира Аламанов.

Къде е границата?

Цветозар Томов допълни, че има някаква граница, която ако бъде премината, формалното право за равнопоставеност при подобни дискусии няма как да бъде спазено. Според него ЦИК няма да санкционира БНТ, ако не канят повече в диспутите преди изборите конкретния кандидат за кмет.

„Поведението на този кандидат за кмет е национален срам. Именно защото е лидер на партия, той ме кара да се срамувам, че съм българин. Не е възможно до такава степен да рухнат бариерите пред цивилизованото поведение в публична среда. Това наистина беше дъно. Ако искаме да няма по-дълбоко дъно, трябва да реагираме като граждани. Ако можем да реагираме така, то този човек би загубил и намаляващата подкрепа от избиратели, която има и сега. Този е начинът обществото да спре правенето на такъв тип политика – тя да е непопулярна, тогава няма да я има“, коментира Томов.

Аламанов изказа мнение, че решенията на генералния директор на БНТ по случая са били прибързани и емоционални. Той коментира още, че политиците не си дават сметка за дългосрочния имидж и дългосрочните щети, които понася цялата политическа класа:

„Когато опростачването тръгне от най-високите нива, то постепенно се просмуква надолу по цялата система и дава невероятни отражения абсолютно навсякъде. Трябва да има хигиена – в отношенията, в политиката, на много места. Властта не трябва да бъде самоцелна“.  

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна