Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън предлага регулативна зона на целия остров Ирландия, за да избегне твърдата граница

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бяха разпространени първите подробности за замяната на „предпазния механизъм“ за ирландската граница от последния план на британското правителство за сделка по Брекзит, изпратени днес в Брюкссел.

По-рано премиерът Борис Джонсън отправи поредно ясно послание към делегатите на конгреса на Консервативната партия, че ако компромисните предложения не бъдат приети единствената алтернатива е Брекзит без сделка. В писмото до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Борис Джонсън пише, че неговите предложения прагматично решават последиците от Брекзит за Северна Ирландия.

Предложенията предвиждат Северна Ирландия да остане под някаква форма в общия пазар за селскостопански и индустриални стоки посредством създаване на регулативна зона на целия остров Ирландия. Северноирландският парламент в Белфаст – Стормонт, обаче ще трябва да реши дали да влезе в такова споразумение, а ако влезе да гласува на всеки четири години дали да го продължи. Само да припомня, че Стормонт не работи от три години. Пълните подробности и реакциите, разбира се, ще станат известни по-късно. Това, което е известно е, че Борис Джонсън иска Оединеното кралство да напусне ЕС на 31 октомври независимо какво ще се случи, защото всяко отлагане е безсмислено и скъпоструващо, носи допълнителна несигурност и е лоша новина за вярващите в британската демокрация.  

В Берлин канцлерът Ангела Меркел отказа да се произнесе по предложенията, преди да се консултира с останалите лидери на страните-членки. 
Меркел наблегна на необходимостта от единство на 27-те и подчерта пълната си подкрепа за европейския преговарящ Мишел Барние.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени