Eмисия новини
от 11.00 часа

Има начин магистрала "Струма" да не минава през Креснеското дефиле

Защо въпреки очевидните нарушения на законодателството и същественото забавяне на проекта, се настоява за магистрала, която ще унищожи Кресненския пролом

БНР Новини
Снимка: kresna.org

Строителството на магистрала "Струма" в момента предвижда в едната посока трасето да преминава през Кресненския пролом. 

Решението изцяло противоречи на всички препоръки и споразумения за финансиране на пътната мрежа – прeдупреждават от години екоактивисти. 

В отговор на сигнал, подаден до Европейската комисия още през 2016, комисарят по околната среда Кармену Вела напомни, че трябва да бъде избегнато всякакво бъдещо увреждане или сътресения на защитените хабитати и видове по трасето на магистралата. 

Освен че би разрушило екосистемата, изграждането на магистралата през дефилето би удължило прекомерно срока на строителството и би оскъпило проекта. Също така би означавало връщане на около милиард евро на Европейската комисия и допълнителни финансови санкции.

Решението е просто – магистралата трябва да е изцяло извън Кресненския пролом. А не както е сега – едното платно пресича пролома, а другото го заобикаля.

Подобен проект би унищожил не само природата, но и местния бизнес, и туризма – категорични са природозащитниците.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Почит към създателите на "12+3"

публикувано на 16.12.19 в 11:23