Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стагнация на бизнес активност в еврозоната през септември

Бизнес активността в еврозоната почти спря да нараства през септември, достигайки 75-месечно дъно в резултат на продължаващо свиване на промишлената активност, което все по-силно започна да вреди и на активността в сферата на услугите, показват низходящо ревизирани окончателни данни от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се понижи през септември до 50,1 пункта от 51,9 пункта през август и под предварителен индекс на ниво от 50,4 пункта. Това е най-слабият растеж на общата бизнес активност в региона на единната валута от юни 2013-а година насам и сигнал за стагнация в частния сектор на европейската икономика в края на третото тримесечие.

По-рано тази седмица промишленият PMI индекс на еврозоната се понижи рязко през септември до 45,7 пункта от 47,0 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от октомври 2012-а и задържайки под важното ниво от 50,0 пункта за осми пореден месец.

Рецесията в промишления сектор се отразява все по-негативно и на сферата на услугите, като съответния PMI, измерващ активността само в доминиращия в еврозоната сектор на услугите, се понижи през септември до 51,6 пункта от 53,5 пункта месец по-рано и под предварителен индекс на ниво от 52,0 пункта, достигайки най-ниско ниво от началото на настоящата година.

"Икономиката в еврозоната преустанови растежа си през септември, като PMI проучванията обрисуват най-мрачната картина, откакто към средата на 2013-а година започна настоящия период на експанзия. Спадът показва и други признаци на разпространение от производството към сферата на услугите", коментира днешните данни главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Днешните данни също така подсказват, че БВП на еврозоната вероятно ще нарасне с едва 0,1% през третото тримесечие, посочи Крис Уилямсън, подчертавайки, че "има признаци за по-нататъшна загуба на инерцията с наближаване на четвъртото тримесечие, което означава, че рискът от рецесия вече е много реален".

Според него нарастващият риск от рецесия, съчетан с по-нататъшно отслабване на инфлационния натиск, вероятно ще подсилят очакванията, че Европейската централна банка ще трябва да предприеме по-големи стимулиращи икономиката мерки през следващите месеци.

Прогнозните индикатори в проучването предполагат, че не се очаква подобрение и в бъдеще, като общото търсене спадна с най-бързи темпове от средата на 2013-а година насам, което доведе до понижение  и на общия подиндекс за новия бизнес (за бъдещите бизнес нагласи) до 48,7 от 50,5 пункта месец по-рано. Понижение бележи и индексът, оценяващата заетостта, като той спадна през септември до 53,0 от 53,2 пункта през август, достигайки най-ниско ниво от януари 2019-а година.

На национално ниво общата бизнес активност през септември отбеляза силен спад в Германия до 83-месечно дъно, отслабване на бизнес експанзията във Франция и Испания и слабо подобрение в Италия.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се понижи през септември до 48,5 пункта от 51,7 пункта през предходния месец и предварителен индекс от 49,1 пункта, като това представлява първи спад на индекса под важната бариера от 50 пункта (водораздел между свиване и експанзия на икономическата активност) от шест и половина години насам (от април 2013-а година). Индексът, измерващ активността в сферата на услугите в Германия, се понижи до тригодишно дъно от 51,4 пункта спрямо 54,8 пункта през август и предварителен индекс от 52,5 пункта.

Общият PMI индекс на Франция пък се понижи през септември до 50,8 пункта от 52,9 пункта през август, а аналогичният PMI индекс само в сферата на услугите - до 51,1 пункта от 53,4 пункта през предходния месец.

Индексът PMI в сферата на услугите на Италия нарасна през септември до 51,4 от 50,6 пункта, докато общият италиански PMI индекс се повиши до 50,6 от 50,3 пункта, задържайки над важното ниво от 50,0 пункта за четвърти пореден месец.

Проучването на Markit отчете понижение на индекса на общата бизнес експанзия в Испания до 51,7 от 52,6 пункта през август и на активността в сферата на услугите - 53,3 от 54,3 пункта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна