Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Ризински: Много е важно Северна Македония и Албания да започнат преговори за ЕС заради стабилността на Балканите

Андрей Врабчев: Северна Македония в България се използва основно за вътрешнополитически цели

Много е важно Северна Македония и Албания да започнат преговори за ЕС заради стабилността на Балканите и намаляване на руското влияние. Това каза пред БНР Мирослав Ризински – зам.-председател на Българския културен клуб в Скопие.

Той си обяснява напрежението между България и Северна Македония с липсата на стратегия как да се менажира процеса:

„Политиците и от двете страни очакваха тази най-гореща тема, свързана със съвместната комисия по историческите въпроси сама ще реши проблемите. Още в самото начало знаех, че комисията сама по себе си няма как да реши този горещ проблем, защото спорът не е само академичен, а има и силни политически импликации и то не само вътрешнополитически в двете страни, а и малко регионални“.

Ризински подчерта, че напрежението идва точно в момент, когато Северна Македония трябва да стане член на НАТО и да започне преговори с ЕС.  

Според него Сърбия цели разделение на Северна Македония с прецедент да се раздели и Косово.

Северна Македония в България се използва основно за вътрешнополитически цели около избори, смята Андрей Врабчев от Фондация „Татковина“.

„Голям проблем е, че в България Северна Македония не се разглежда в дълбочина и е маргинализирана като начин, по който се говори за нея. Тя се разглежда изключително отделено от реалните процеси на фона на нашите емоционални възприятия от миналото. Не си даваме ясна сметка, че ситуацията е променена и текат други процеси“.

Отварянето на границата между България и Северна Македония означава много възможности, подчерта Врабчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени