Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на продажбите на дребно в еврозоната и в ЕС през август, но при спад в България

През август продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се възстановиха частично от спада през предходния месец благодарение на нарастване при продажбите на нехранителни стоки, показват най-новите данни на Евростат. В същото време обаче продажбите на дребно в България се понижиха за пръв път от три месеца насам.

През август търговията на дребно в еврозоната нарасна очаквано с 0,3% спрямо юли, когато се сви с 0,5% (слаба възходяща ревизия от спад с 0,6%), като продажбите на хранителни стоки останаха непроменени, докато продажбите на нехранителни стоки нараснаха с 0,4%, а тези на автомобилни горива - с 0,1 на сто.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се забави слабо през август до 2,1% от 2,2% през юли, но при прогноза за повишение с 2 на сто.

В рамките на целия ЕС продажбите на дребно се повишиха през последния летен месец с 0,2% спрямо юли, когато се понижиха с 0,4% (ревизия от предишна оценка за спад с 0,5%), като на годишна база запазиха за втори пореден месец растеж от 2,5 на сто.

В същото време обаче Евростат отчете понижение на продажбите на дребно в България с 0,3% след солиден растеж през предходните два месеца съответно с 1,0% през юни и с 0,7% през юли. Това представлява първо свиване на търговията на дребно от месец май насам, когато продажбите на дребно също се понижиха с 0,3 на сто.

На годишна база растежът при продажбите на дребно в България се забави до 2,0% от 3,8% през юли, когато беше отчетен най-здрав растеж от ноември 2018-а година насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени