Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът „Морски фарове“ на Владимир Спасов

Фотос от серията „Морски фарове“ на Владимир Спасов

В серията "Морски фарове" Владимир Спасов прави „портрети“ на изчезващите морски навигационни светлини от Ахтопол до Шабла. Поради навлизането на съвременните технологии и сателитната навигация, тези обекти са обречени на изчезване. 

В проекта са включени най-старият български морски фар в Шабла, фарът на Маслен нос, който наподобява средновековна крепост и приличащият на летяща чиния фар в Каварна. Част от фаровете са във военни поделения, а един от тях се намира в резиденция Евксиноград. Към днешна дата фарът в Царево вече е подменен с бронзова фигура на тракийска богиня, а старият фар на нос Галата е на път да бъде погълнат от свлачище.

Владимир Спасов е роден в София през 1968 г. Завършва Техническия университет в София. Работи в областта на концептуалната фотография, а от 2014 г. е част от майсторския клас на Ивайло Стоянов. Участва в множество колективни изложби и фестивали. Серията Морски фарове е публикувана в българското издание на сп. National Geographic, а през ноември 2016 г. ще бъде представена в Месеца на фотографията в Братислава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!