Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън ще посети няколко столици от ЕС, за да "продаде" новите си предложения за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се британският премиер Борис Джонсън да посети няколко столици на страни от ЕС в опит „да продаде“ новите си предложения за Брекзит на скептично настроените европейски лидери, като в същото време полага старания да си осигури крехко мнозинство в Камарата на общините.

Все още не са известни подробности за „совалката“ на Борис Джонсън, но днес се очаква той да замине за Берлин за разговори с германския канцлер Ангела Меркел. Твърди се, че през уикенда Джонсън ще посети и други столици, но не са потвърдени конкретни срещи. От офиса на френския президент са казали, че Еманюел Макрон няма да може да се срещне с Борис Джонсън нито през уикенда, нито през следващата седмица.

Премиерът вече разговаря по телефона с председателя на Съвета на Европа Доналд Туск, с Ангела Меркел, с ирландския премиер Лио Варадкар и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Специалният пратеник на Джонсън – Дейвид Фрост, е в Брюксел за воденето на така наречените „технически преговори“. От Даунинг стрийт се опитват да бъдат максимално гъвкави като вече избягват да използват думата „последни“ за предложенията на правителството, което им оставя някакво място за маневри в преговорите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!