Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласове и истории от „Пиеро“ 2019

Спектакълът „Последният човек“ събира изключителен състав – режисурата и драматургичната версия са на Веселка Кунчева, сценографията и и куклите са дело на Мариета Голомехова, а музиката е на Христо Намлиев и Милица Гладнишка.
Снимка: Държавен куклен театър - Стара Загора

В края на месец септември в Стара Загора се проведе 11-ото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро" 2019. 

Куклен театър за възрастни? Всъщност в това няма голяма изненада, защото кукленият театър точно така възниква – като изкуство за възрастни. У нас като че ли този формат не е особено популярен, но затова пък богатата фестивална програма в Стара Загора събра над 20 куклени спектакъла не само от България, но и от Япония, Сърбия, Унгария, Полша, Испания, САЩ и Италия. 

В конкурсната програма тази година бяха включени 11 спектакъла, но в рамките на шест дни гостите на фестивала успяха да видят повече от 35 събития – представления, танцов театър, изложби, концерти, семинари, балет, премиери на книги, уличен театър… Имаше и награди, но според театроведа и председател на международното жури д-р Светла Бенева в този фестивал наградите като че ли не са най-важното нещо, по-важна се оказва срещата с хора, които откриват смисъл да се занимават с куклен театър. 

Чуйте разговорите със театроведа д-р Светла Бенева и с Дарин Петков, основател на „Пиеро“ и директор на Държавен куклен театър Стара Загора, както и със студенти от класа на проф. Жени Пашова от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Истории за куклите, но и за това как се създава подобен фестивал, как се променя съвременния куклен театър днес и за смелостта да се разказват важни истории.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!