Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на ансамбъл Silakbo включва класическа музика с фолклорни мотиви

2
Богдан Иванов
Снимка: Ани Петрова

Довечера в Първо студио на Българското национално радио от 19:00 ч. предстои концерта на ансамбъл Silakbo. Входът е свободен, с покани, които се взимат преди концерта на място във фоайето. Концертът включва кларинет, цигулка, виолончело, пиано и българска джура гайда. Събитието е част от концертно турне, което включва и образователни майсторски класове и е в рамките на проект за културен обмен между Канада и България, включващ серия от концерти.

„Това е един международен - така да се каже - ансамбъл. Ние всъщност нямаме място, на което постоянно да се изявяваме, всеки от ансамбъла живее на различно място и е от различна страна - от Филипините, от Португалия, от САЩ. Повечето от тях живеят в Белгия, ние всички там сме учили и всъщност се събираме от време на време за такива страхотни проекти“, разказа в ефира на БНР за ансамбъла Silakbo Богдан Иванов, който участва в него като пианист.

Тазвечерният концерт на Silakbo е последен от турнето им у нас. То започна от Пловдив, понеже градът е Европейска столица на културата. Имаше концерти още в Бургас и Русе.

Съчетанието на класическа музика с българска народна музика е интересното в ансамбъла Silakbo.

„Това всъщност стана преди повече от година, когато с нашият, така да се нарече, постоянен композитор, на английски е composer in residence, правихме друг проект в България и не само. Тогава преди концерта в Пловдив имаше едно хоро на центъра, в което решихме всички да се включим заедно. Също и нашият композитор, който досега не беше танцувал българско хоро и на него толкова му хареса, толкова се влюби в българската култура и всъщност той казва, че това много му напомня на дома, тъй като той живее в Европа и много рядко се прибира в Канада. Той е от Нова Скотия. И българската музика всъщност много близко е почувствал до себе си и решихме да направим този проект. Впоследствие се оказа, тъй като той е свирил на шотландска гайда, защо да не свири и на българска гайда. Оказа се, че приликите са повече от разликите и със съвсем малко уроци за около едва ли не две седмици той успя да се научи да свири на българска джура гайда“, обясни Богдан Иванов в предаването "Хоризонт до обед".

В музиката, която ансамбълът изпълнява, композиторите съчетават канадски мотиви и фолклорни елементи.

„Всъщност поради тази причина музиката става много близка до ухото и до сърцето на хората, дори тези, които не са запознати със съвременна музика“, каза Богдан Иванов.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна