Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Денев-младши спечели Конкурса за симфонично произведение в 7/8 тази година

| обновено на 04.10.19 в 17:06
Снимка: sofiaweeks

Големият победител в 19-ото издание на Конкурса за написване на симфонично произведение в 7/8 е Любомир Денев-младши с произведението „Балканска сюита“. Младият автор е известен още като главен диригент на Филхармония "Пионер" и ръководител на Балкански младежки симфоничен оркестър.

Заключителният концерт на конкурса, организиран от фондация „Св. Георги Чудотворец“ и Съюза на българските композитори се състоя на 1 октомври в зала „България“. Поставената тема пред участниците този път бе „Ръченица“,  а петте творби, достигнали до финала, прозвучаха премиерно в изпълнение на Софийската филхармония под диригентството на Григор Паликаров.

Тази година журито беше водено от Ценко Минкин - председател на Съюза на българските композитори, с членове: проф. Пламен Джуров, проф. Георги Костов, доц. Георги Арнаудов и Георги Андреев. Те определиха втора награда да получи Димитър Христов  - диригент на Оркестъра за народна музика на БНР - за пиесата „Приказка за ръченицата“, а трети е Стоян Стоянов-Сторн, който се представи с композицията „Симфонична история“.

Публиката също по традиция даде своя награда - най-голям брой гласове събра китаристът на рок група „Епизод“ Васил Бележков, който участва в конкурса тази година с Три симфонични ръченици.

Определено може да се каже, че битката беше между много доброто познаване на възможностите на симфоничния оркестър и познаването на българския фолклор с посланията, които той носи. Именно тяхното съчетаване е в основата и основна цел на този конкурс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна