Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нов запис на Клавирния концерт от Любомир Пипков за фонда на БНР

Снимка: musicabulgara.com


В специална рубрика на предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме нови и ценни записи, продуцирани от Музикална къща БНР.

Концертът за пиано и оркестър от Любомир Пипков е много рядко изпълнявана българска творба. Той беше записан от солиста Веско Стамболов и Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на маестро Станислав Ушев.

Известни са два записа на творбата, осъществени в средата на миналия век, и двата със солист Николай Евров. Първият е от 1957 г. - в него Радиооркестърът е с диригент Васил Стефанов, а вторият – от 1966 г., в партньорство със Софийската филхармония под диригентството на Добрин Петков.

Новата реализация на Концерта за пиано и оркестър от Пипков е осъществена от екип на БНР в състав: звукорежисьор Емилиян Петков, звукооператор Константин Драмалиев и звукоинжинер Валери Колев.

Продуцентът Марио Ангелов представя записа в разговор с Татяна Иванова. Чуйте интервюто и част от новия запис в звуковите файлове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от